IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанските банки се изправят пред нов финансов удар

Финансовите институции ще трябва да преквалифицират преструктурираните кредити, което ще наложи допълнително провизиране

12:44 | 16.05.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Испанските банки се изправят пред нов финансов удар

Испанските банки се изправят пред нов финансов удар заради нарастващия натиск от страна на централната банка върху кредиторите да бъдат отписани преструктурираните проблемни кредити за бизнеса и домакинствата, съобщава FT.

Това вероятно ще предизвика допълнителен ръст на дела на „лошите“ кредити и би довело до спад на печалбата в изключително тежък момент за повечето испански банки.

Анализатори смятат, че това ще се отрази и на капиталовата адекватност на нестабилните финансови институции, които биха били принудени да продават активи, за да наберат свеж капитал.

Регулаторите в Испания се опасяват, че банките все още не признават пълния размер на щетите, нанесени от проблемните кредити в техните баланси. Едно от най-големите притеснения е, че банките са рефинансирали проблемни кредити, включително и на компании, които никога няма да ги изплатят, за да избегнат загуби.

Според официални данни испанските банки са рефинансирали приблизцително 14% от общия им кредитен портфейл, или 208,2 млрд. евро. Около 40% от този преструктуриран кредитен портфейл в момента се третира като нормален, т. е. банките не са направили провизии срещу потенциални бъдещи загуби.

„Някои от клиентите, чиито кредити са били преструктурирани, ще могат да си изплатят задълженията. В много други случаи обаче това няма да стане, което означава, че банките ще се нуждаят от значително по-високи провизии, за да се справят с преструктурираните кредити“, коментира Сантьго Лопес, анализатор от Exane BNP Paribas.

Испанската централна банка вече даде на някои кредитори срок до края на септември да прегледат отново кредитните си портфейли и да преквалифицират всички преструктурирани заеми. Това означава, че финансовите институции ще трябва да заделят още провизии, но все още не е ясно в какъв размер точно ще бъде финансовият удар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 10 години
Всяка печалба , трябва да компенсира загубите , но няма да е достатъчно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Черните станции казват, че ЕЦБ си заминава. Явно за последно иска да завлече всички със себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още