fallback

Към 2030 г. 30% от световните инвестиции ще бъдат съсредоточени в Китай

Източна Европа и Централна Азия са заплашени от сериозни демографски предизвикателства, сочи доклад на Световната банка

12:50 | 17.05.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Водещата роля в областта на инвестициите и спестяванията в световен мащаб се прехвърля от развитите държави към страните с преходна и бързо развиваща се икономика, включително Китай, Индия и Русия, се посочва в доклад на Световната банка, озаглавен „Хоризонти на световното развитие“ и цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според авторите на документа към 2030 г. половината от световните капитали на обща стойност 158 трлн. долара ще се намират в развиващите се страни, докато в момента този дял се оценява на по-малко от една трета. Само при инвестиционните потоци делът на развиващите се страни ще нарасне тройно – от около една пета през 2000 г. до три пети през 2030 г., сочат данните на финансовата институция.

В доклада са разгледани два сценария, различаващи се по темпото на сближаване на развитите и развиващите се страни по показатели като нивото на доходи на човек от населението и скоростта на структурните преобразования.

Дори при умерено темпо на конвергенция към 2030 г. 30% от световните инвестиции ще бъдат съсредоточени в Китай, а други 13% - в Русия и Бразилия. Делът на САЩ ще достигне 11%, а на Индия – 7%.

В абсолютни стойности обемът на инвестициите в развиващите се държави ще достигне 15 трлн. долара при 10 трлн. долара в развитите страни.

Според документа Китай и Индия също ще се превърнат в големи световни инвеститори. През 2030 г. от тях ще излизат общо 38% от всички капиталовложения в световен мащаб и почти половината от инвестициите в промишлеността.

Прогнозите на СБ сочат, че през следващото десетилетие Китай трябва да изпревари САЩ и по ниво на спестяванията.

Същевременно авторите на доклада предупреждават, че Източна Европа и Централна Азия са заплашени от сериозни демографски предизвикателства. Към 2030 г. вероятно те ще се превърнат в единствени сред развиващите се региони, където населението няма да се увеличава. Застаряването също ще забавя темпото на икономическото развитие и може да се отрази неблагоприятно върху скоростта на увеличаване на спестяванията.

Експертите на СБ очакват в обозримо бъдеще населението да се увеличава най-бързо в частта на африканския континент, разположена южно от пустинята Сахара, в Южна Азия и азиатско-тихоокеанския регион като цяло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:14 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още