IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За първи път от 40 години Испания е с търговски излишък, базиран на свития внос

Единствено на пазарите извън ЕС испанските компании отчитат ръст на износа

19:03 | 17.05.13 г.
За първи път от 40 години Испания е с търговски излишък, базиран на свития внос

Статистическите данни за март за търговския баланс на Испания показаха ръст на излишъка, чиято стойност достига 634,9 млн. евро. За първи път от 1971 година, балансът е положителен, коментира ВВС.

Нормално това се смята за положителна посока на развитие, но в основата стои рязък спад на вноса, отбелязва още агенцията. Стойността на вноса  намалява с 15% спрямо същия месец на 2012 година. Спад има и по отношение на износа към останалите страни от ЕС– в рамките на 8,1%. 

Испанските фирми обаче отбелязват ръст на износа си към трети страни – общата стойност на изнесените испански стоки извън ЕС е 20,2 млрд. евро или увеличение от 2 на сто.

От икономическото министерство в Испания отбелязват, че страната трябва да продължи да обръща внимание към пазарите в Близкия Изток, Африка и САЩ. Еврозоната за съжаление остава в рецесия, което ограничава износа към страните във валутния съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още