IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промени в строителните регулации в Испания разгневиха природозащитници

С поправките се облекчава режима на строителство по крайбрежието и се узаконяват незаконно построени сгради, твърдят критици на правителството

15:00 | 17.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Промени в строителните регулации в Испания разгневиха природозащитници

Испанският парламент одобри промяна на строителните регулации, с която според критици се облекчава режима на строителство по крайбрежието и се узаконяват незаконно построени сгради, съобщава онлайн изданието worldpropertychannel.com.

Членовете на управляващата Народна пъртия твърдят обаче, че новото законодателство ще доведе до по-добра защита на крайбрежието, ще предотврати разрушаването на опразнените сгради, както и ще позволи ремонта на вече построени и рушащи се сгради, който е бил стопиран от предишното законодателство.

„Ново строителство няма да има, ще се модернизират съществуващи хотели, но без да бъдат надстроявани“, коментира министърът на околната среда в Испания Мигел Ариас Канете.

Критиците на новите строителни регулации обаче определят промените като „милостиня за строителните компании“. Говорителят на Greenpeace за крайбрежните закони Пилар Маркос коментира пред АФП, че законът връща страната 25 години назад в опазването на околната среда в името на частни интереси.

„Това е кулминацията на варварствата в строителния бум“, посочва Маркос в разпространено до медиите изявление. Природозащитниците получават подкрепата на опозицията, според която реформата „слага край на опитите да се опази крайбрежието на Испания“.

Испанското законодателство, с което се регламентира крайбрежното строителство, е одобрено през 1988 г. Сторителният бум от началото на хилядолетието обаче доведе до построяването на хиляди незаконни здания по брега, като за някои от проектите се установи, че местните власти са получили сериозни подкупи от инвеститорите. Бяха повдигнати и доста обвинения в корупция във връзка с някои от тези случаи.

С промените в законодателството управляващите целят да дадат повече сигурност на многобройните купувачи, повечето от които чужденци. Хиляди купувачи изгубиха безвъзвратно спестяванията си, тъй като закупените от тях имоти бяха съборени заради липсата на разрешителни за строеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още