IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания може да ограничи отдаването на частни ваканционни имоти под наем

Законопроект предвижда регулацията на пазара на частните ваканционни имоти, отдавани под наем, да се прехвърли на общините

11:19 | 16.05.13 г.
Испания може да ограничи отдаването на частни ваканционни имоти под наем

Ваканционните имоти, отдавани под наем в Испания, носят преки приходи от 1,45 млрд. евро годишно, пише онлайн изданието The Move Channel. Нов закон обаче може да ограничи правата на частните собственици да ги отдават.

В момента да предлагат частни имоти под наем на туристи за кратък период от време имат право всички собственици, което е регламентирано в закон. Новият законопроект обаче ще прехвърли регулацията на всички подобни имоти на 17-те общини в страната, някои от които ще поискат да наложат ограничения.

Асоциацията на мениджърите на ваканционни жилища под наем в Мадрид (Asotur) определи предложения документ като "удар срещу гражданските свободи, който лимитира използването на частните имоти и свободата на туристите да избират как искат да прекарат почивката си".

Според властите обаче изобилието от частни жилища под наем, за което сериозна роля има рекламата по интернет, е създало "смущения" и "несъразмерна конкуренция" в туристическия бранш.

Ако законът бъде приет, отдаването на имоти под наем на краткосрочна база "само за туристически цели" ще бъде ограничено, което означава, че само хотелите и апартхотелите ще могат да предлагат имотите си на туристи.

На Балеарските и Канарските острови вече има местни закони, ограничаващи отдаването на ваканционни имоти под наем. В Каталуния също действат подобни разпоредби. Много регионални власти обаче нямат такива правила, което означава, че ако бъде въведен, законът може да премахне от пазара хиляди ваканционни имоти.

Все още промените не са официални, но според някои експерти те биха могли да нанесат сериозен удар на възстановяващия се жилищен пазар в Испания, където през последните месеци се наблюдава съживяване на фона на ръста на продажбите на чужденци през миналата година.

Специалистите са на мнение, че един от стимулите за чуждестранните купувачи в страната е възможността да плащат за поддръжката на имотите от приходите от наем. Без тях купувачите могат да се насочат към други места, което на практика ще направи закона контрапродуктивен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още