IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК взима още петролни компании на прицел

В момента Еврокомисията осъществява мониторинг на дейността на най-малко седем големи нефтени компании

11:30 | 22.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Проучването на нефтените компании може да се окаже един от най-големите общоевропейски антитръстови спорове.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Проучването на нефтените компании може да се окаже един от най-големите общоевропейски антитръстови спорове. Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК), която разшири наскоро кръга на разследваните нефтени корпорации, включвайки в него норвежката Statoil,  британско-холандската Royal Dutch Shell и британската BP, ще се насочи и към други компании от бранша, съобщава агенция ИТАР-ТАСС, позовавайки се на собствен източник от Брюксел.

"Регулаторът събира информация относно ситуацията при ценообразуването на петрол, петролни продукти и биодизел. Вече бяха интервюирани много от пазарните участници, като броят им ще продължи да расте. Това обаче не означава, че те са сред възможните извършители", отбеляза източникът на агенцията.

ЕК официално подчерта също, че "докато разследването приключи, дори и за реални нарушения може да се говори само хипотетично".

В момента Еврокомисията осъществява мониторинг на дейността на най-малко седем големи нефтени компании, в това число швейцарските гиганти Vitol, Mercuria, Glencore и Gunvor, като в близките дни се очаква списъкът да продължи да се разширява.

Брюксел обяви официално началото на разследването за норвежката Statoil, мултинационалната Royal Dutch Shell и британската BP на 14-и май 2013 г. От комисията коментираха, че проверките са насочени към разкриване на възможно картелно споразумение от страна на дружествата с цел повишаване на ценовите стойности и изолиране на конкуренцията. "Това представлява нарушение на европейските правила за конкуренцията в ценообразуването на нефт, нефтени продукти и биогорива", поясни ЕК. От Европейския съюз определиха тогава претърсванията като „необявени проверки“. Те са разглеждани като предварителна стъпка в разследване за заподозрени в практики, насочени срещу конкуренцията.

И трите дружества наведнъж увериха, че ще осъществят пълно съдействие на европейските разследващи органи.

Проучването на нефтените компании може да се окаже един от най-големите общоевропейски антитръстови спорове. Ако подозренията на ЕК се потвърдят, компаниите-нарушители могат да бъдат глобени с до 10 на сто от печалбата им. Тази сума обаче може да бъде снижена, ако европейските инспектори отбележат, че извършителите още от самото начало са оказвали пълно съдействие на разследването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още