IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рязък спад на борсата в Истанбул заради протестите

Основният индекс ISE 100 се срути с 6,4 на сто, лирата е близо до 18-месечно дъно срещу долара

13:57 | 03.06.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Паниката на турската борса причинява ирационално ценообразуване.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Паниката на турската борса причинява ирационално ценообразуване. Снимка: Ройтерс

Истанбулската фондова борса Borsa Istanbul (BIST) започна първата работна седмица на месец юни с рязък спад, след като инвеститорите реагираха негативно на няколкодневните протести срещу някои от политиките на централното правителство, водено от Реджеп Тайип Ердоган, предава Turkish Weakly.

Индексът Borsa Istanbul National 100 отчете спад от 6,43% до 79047 пункта спрямо 80463 пункта в петък. Турската валута от своя страна отстъпи до 1,891 лири спрямо долара, достигайки в близост до 18-месечното дъно спрямо американските пари.

Рязкото понижение се отрази най-чувствително на банковия индекс на страната, който при отварянето в понеделник спадна с 7,53%. Въпреки лекия ръст в последствие индикаторът все пак остана на червено с 4,8%.

Банковите акции, които претърпяха най-голямо сътресение, бяха тези на частната Garanti Bank и на държавната Halkbank, който поевтиняха съответно с 5,15 и 4,23 на сто.

"Паниката на пазара причинява ирационално ценообразуване. Местните и чуждестранни инвеститори, които не искат да поемат излишни рискове, са склонни да продават наличните си активи веднага", каза пред Ройтерс ръководителят на истанбулската борса.

Протестите в Истанбул, които навлязоха днес в своя седми ден, продължиха с използването от страна на полицията на сълзотворен газ срещу демонстрантите, като основните сблъсъци се проведоха в истанбулския квартал Бешикташ.

Множество мирни граждани и ученици, насочили се към работните си места и училища, са били засегнати от действията на полицията, съобщаха агенция Xinhua.

В събота около 50 хил. демонстранти бяха блокирали площад Таксим в центъра на турската столица, като протестите се превърнаха в най-мащабните, насочение срещу управлението на премиера Ердоган през цялото му 10-годишно управление.

Повече от 200 от протестиращите бяха ранени, а около 1000 бяха задържани от полицията. Oще по темата, както и снимки, вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 3
Vesko94
преди 10 години
И за какво да протестираме сега? Правителството е факт едва от няколко дни. Нека им дадем малко време. Не става за ден-два.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
OKY
преди 10 години
Ние пък, като сме "много развита демокрация" не можем да се сиберем 1000 човека на кръст, за да протестираме!!! ДУША ОВЧА, ГЛАС ЛЪВСКИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
OKY
преди 10 години
Ние пък, като сме "много развита демокрация" не можем да се сиберем 1000 човека на кръст, за да протестираме!!! ДУША ОВЧА, ГЛАС ЛЪВСКИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
Vesko94
преди 10 години
Леле, тази страна няма място в ЕС. Въпреки че потенциала за икономическо развитие е огромен. Липса на каквато и да е развита демокрация...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още