IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовият министър на Португалия подаде оставка

Едва ли обаче оттеглянето на Витор Гашпар ще повлияе сериозно на правителствените политики на икономии

22:30 | 01.07.13 г.
<p>
	Витор Гашпар. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Витор Гашпар. Снимка: Ройтерс

Министърът на финансите на Португалия Витор Гашпар подаде оставка днес, признавайки, че е изгубил доверие, след като Лисабон не успя да постигне фискалните си цели, предаде АП.

Президентът на Португалия Анибал Каваку Силва обяви, че е приел оставката на Гашпар. Постът му се поема от Мария Луиш Албукерке, държавен секретар на финансовото министерство, като тя ще встъпи в длъжност още утре.

Гашпар беше ключов член на правителството, но не успя да се справи със задачата да ремонтира публичните финанси на Португалия. Преди да заеме поста, той е работил като икономист в Европейската централна банка (ЕЦБ) и не е имал амбиции за политическа кариера.

В последните месеци натискът от опозиционните партии, синдикатите и бизнес лидерите върху португалското правителство да се откаже от мерките за икономии, възприети от Витор Гашпар, осезаемо се засили. Заради орязаните публични разходи страната преминава през трета година на рецесия, а безработицата е над 17% и се очаква да достигне 18,5% до края на годината.

Едва ли обаче оттеглянето на Гашпар ще повлияе сериозно на правителствените политики. Съкращенията на разходите са заложени в спасителната програма на Португалия. Ако Лисабон не се придържа към икономиите, кредиторите може да престанат да плащат, което ще постави страната в изключително тежко положение.

Освен това наследницата на Гашпар е привърженик именно на политиките на икономии.

Дългът на Португалия достига 124% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната и е третият най-висок в Европейския съюз (ЕС) след Гърция и Италия. Дефицитът на страната за миналата година беше 6,4% при поставена от кредиторите цел за свиването му до 5% от БВП.

Тази година Португалия ще трябва да свие дефицита до 5,5%, съгласно новите договорки с европейските партньори на страната. Предишната цел беше за 4,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още