IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коалиционните партньори в Португалия са намерили "формула" за стабилизация

Премиерът увери, че ще осигури политическа подкрепа за правителството, но не даде подробности за решението на политическата криза

08:58 | 05.07.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Коалиционните партньори в Португалия са намерили "формула" за стабилизация

Партиите в управляващата коалиция на Португалия са “намерили формулата да поддържат стабилността на правителството”, съобщи премиерът на страната Педро Пасош Коелю, цитиран от FT.

Той се срещна с президента на страната Анибал Калаку Силва, а преди това участва в дълги преговори между партийните лидери с цел постигане на споразумение и избягване на политическия колапс.

“Дадох на президента ангажимент, че ще намерим най-доброто решение за кризата. Формулата, която намерихме, ще осигури политическа подкрепа за правителството и от двете коалиционни партии”, коментира Педро Пасош Коелю, но не даде повече подробности.

Португалия изпадна в политическа криза, след като финансовият министър Витор Гашпар и външният министър Пауло Порташ, който е и лидер на коалиционния партньор – консервативната Народна партия, подадоха оставка.

По думите на премиера разговорите между политическите сили ще продължат, за да бъде  “циментирано” новото коалиционно споразумение, така че Лисабон да си осигури подкрепа за изпълнението на спасителната програма и да се опита да си върне пълния достъп до пазарите до юни 2014 г., както е по график.

Вчера председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги коментира, че Португалия е постигнала “доста забележителни, даже изключителни резултати. Що се отнася до назначението на Мария Луиш Албукерке за нов финансов министър, той посочи, че “страната е в добри ръце”.

От Fitch Ratings обаче предупредиха, че заради политическите събития през тази седмица се е увеличил рискът от корекция на кредитния рейтинг на Португалия. Според агенцията изпълнението на спасителната програма се отклонява от нормалното. “Ако правителството оцелее сега, то ще трябва да издържи период на нестабилност”, предупреждават от агенцията.

Съгласно условията, договорени с международните кредитори, Лисабон се ангажира да одобри широкообхватен пакет от реформи, включващ и орязване на публичните разходи и съкращения в публичния сектор.

Според анализатори напрежението в Португалия заради мерките за икономии е не само тест за управляващите, но и за кредиторите. Ситуацията им напомня, че не бива да прекаляват с изискванията си към периферията, посочва Кристиан Шулц, старши икономист в Berenberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Ами да я споделят да се посмеем! Сигурно е като формулата на известните напитки! Свръх секретни!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още