IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барозу: Португалските политици трябва да поемат повече отговорност

Политическата нестабилност в страната повиши доходността на 10-годишните облигации до над 8%

16:36 | 03.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ръководителят на ЕК вижда риск за финансовото доверие в икономиката на Португалия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ръководителят на ЕК вижда риск за финансовото доверие в икономиката на Португалия. Снимка: Ройтерс

"Първоначалната реакция на пазарите показва очевиден риск за финансовото доверие, което страната изгради наскоро. То може да бъде застрашено от настоящата политическа нестабилност. Тази деликатна ситуация изисква по-голямо чувство за отговорност от всички политически сили и лидери", заяви председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Барозу по повод политическата нестабилност в Португалия, цитиран от ВВС.

"Ако страната изгуби доверието на инвеститорите, това ще е особено вредно за португалския народ, особено при положение, че вече виждаме сигнали за икономическо възстановяване", отбеляза още ръководителят на ЕК.

Португалия получи спасителен финансов пакет на стойност повече от 78 млрд. евро през май 2011 г., при условие ще предприеме необходимите мерки за свиване на разходната бюджетна част.

В понеделник министърът на финансите Витор Гашпар подаде оставка. Той бе последван от министъра на външните работи Пауло Портас, който е ръководител на Народната партия - по-малкия партньор в коалиционното правителство. Оставките бяха направени на фона политическите разногласия относно строгите бюджетни икономии, по пътя на които Португалия трябва да поеме.

Премиерът Педро Пасош Коелю обеща да остане на поста си, но все още не е ясно дали Народната партия ще продължи участието си в кабинета.

Президентът Анибал Каваку Силва заяви, че ще се срещне с членовете на всички партии, включително и с тази на премиера, за да обедини усилията за разрешаване на разрастващата се криза. Късно в сряда той ще се срещне с лидера на основната опозиция – Социалистическата партия.

"Политическата несигурност в Португалия наистина стресна пазарите", каза Ишак Сидики, финансов експерт в ETXCapital. "Призракът на новия спасителен план за страната нараства на фона на страха от колапс на правителството. Управляващите може да изпаднат в състояние да не могат да изпълнят своите международни кредитни задължения", допълни анализаторът.

Политическата криза стана основната причина и за рязкото покачване на разходите по заеми в страната. Доходността на базовите 10-годишни облигации се повиши над 8% в ранната търговия, докато фондовите пазари се сринаха с повече от 6%.

Португалия е в рецесия вече две години, като очакванията са икономиката ѝ да се свие с 2,3% през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още