fallback

И Меркел отхвърли искането за ново "подстригване" на гръцкия дълг

Германският канцлер смята, че и други държави може да поискат преструктуриране на дълговете

15:40 | 19.07.13 г. 1
Автор - снимка
Създател

Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли възможността за ново преструктуриране на гръцкия дълг, след като това вече стори германският финансов министър Волфганг Шойбле по време на вчерашната му визита в Атина.

Меркел предупреди, че подобен ход би имал тежки последствия за еврозоната, съобщи Bulgaria on Air.

По време на последната пресконференция преди лятната й почивка германският канцлер заяви, че еврозоната показва окуражителни признаци и че най-лошото от кризата е приключило. Меркел обаче предупреди, че кризата е далече от своя край и че ще бъдат необходими години за нейното преодоляване.

"Неколкократно сме повтаряли, че не виждаме възможност за ново отчисление на дълга за Гърция. Ако има подобно отчисление в еврозоната, то тогава може да се появят и други, които да поискат същото. И съгласно кои критерии? Това може да доведе до една огромна несигурност на инвеститорите", коментира канцлерът на Германия.

Меркел отбеляза също така, че бюджетният дефицит на еврозоната се е понижил значително, както и че Гърция също е намалила дефицита наполовина. За тази година дори се очаква страната да отчете първичен излишък.

"Конкурентоспособността расте във всички страни-членки, разходите за труд намаляват и всички вие можете да видите, че тежестта от дълговете също е значително понижена в така наречените кризисни държави. Ирландия, например, успя да се рефинансира на финансовите пазари", подчерта Меркел.

"Проблемът да се запази еврото стабилно и предотвратяването на подобни кризи ще продължи да ни занимава още няколко години. Казвала съм отново и отново, че ние постигнахме много, но кризата още не е преодоляна", допълни още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:40 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още