IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврокомисията сложи лимит на таксите при разплащания с карти

Сега таксите струват на потребителите десетки милиарди евро всяка година

13:37 | 24.07.13 г. 1
Еврокомисията сложи лимит на таксите при разплащания с карти

Европейската комисия определи лимит за обменните такси за дебитни и кредитни карти. Фиксираният максимален размер е 0,2% от стойността на транзакция за дебитни карти и 0,3% за кредитни карти, съобщи ЕК.

За преходен период от 22 месеца ограниченията важат само за трансграничните операции. След това те ще бъдат въведени и при транзакциите в рамките на една държава.

Почти всеки притежател на сметка в ЕС има дебитна карта, а 40% и кредитна. 34% от гражданите пазаруват по интернет, а повече от 50% имат смартфон, с който могат да извършват мобилни плащания.

„Пазарът на плащания в ЕС е разпокъсан и свързан с много разходи – над 1% от БВП на ЕС, или 130 млрд. евро на година. Това са разходи, които нашата икономика не може да си позволи“, обясни комисарят за вътрешния пазар Мишел Барние.

Обменните такси, заплащани от продавачите на дребно, накрая се поемат от потребителите чрез по-високи цени. Таксите са невидими за крайните клиенти, но създават разходи на търговците и в крайна сметка потребителите плащат десетки милиарди евро всяка година.

Допълнителните такси са често срещани при покупката на самолетни билети. Когато има определен лимит, разходите на търговците на дребно ще намалеят и тези такси вече няма да са оправдани.

Очаква се с промените потребителите да бъдат по-добре защитени от измами и инциденти при плащания (например при оспорвани или неточно изпълнени платежни операции). На потребителите ще се налага да понасят загуби в много ограничен размер – до максимум 50 евро (в сравнение със 150 евро в момента), при неразрешени плащания с карта.

Прогнозата е, че с промените ще бъде създаден общоевропейски пазар на разплащателни операции. В крайна сметка би трябвало нови участници да навлизат на пазара и да предлагат новаторски услуги, а потребителите да ползват по-ниски цени на дребно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още