IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мариано Рахой отхвърли обвиненията в корупция

Испанският премиер призна, че е сгрешил, като се е доверил на бившия ковчежник на Народната партия, който е разследван за незаконни плащания

18:39 | 01.08.13 г.
Мариано Рахой отхвърли обвиненията в корупция

Испанският премиер Мариано Рахой призна, че е допуснал грешка, като е повярвал на бившия ковчежник на управляващата Народна партия Луис Барсенас, но категорично отрече самият той и други партийни лидери да са получавали незаконни плащания.

Днес министър-председателят се яви пред парламента, за да отговаря на въпроси във връзка с корупционния скандал, разтърсил през последните месеци неговата партия.

„Сгреших с това, че дадох доверието си на някого, за когото в последствие разбрах, че не го заслужава“. С тези думи испанският министър-председател опита да отблъсне мощните критики, отправени към него по време на днешното изслушване пред парламента заради корупционния скандал, оглавяваната от него Народна партия, съобщи Bulgaria on Air.

По време на изслушването Рахой заяви, че някои политически лидери насърчават лъжите, манипулациите и злонамерените инсинуации. Той подчерта и деликатното състояние на икономиката, заради което отказва да подаде оставка и да предизвика задълбочаване на политическата криза.

За първи път Мариано Рахой признава, че е допуснал каквато и да било грешка, след като през януари стана ясно, че бившият ковчежник на партията Луис Барсенас е укрил около 48 милиона евро в швейцарски банкови сметки. През юни той бе задържан, като срещу него има повдигнати обвинения за данъчни измами, корупция и други престъпления.

Пред съда Барсенас заяви, че е събирал милиони евро от дарения от строителни магнати и ги е разпределял на високопоставени фигури от управляващата партия, включително и Рахой.

Обвиненията срещу премиера и неговите приближени предизвикаха масови протести в Испания с искания за оставка на министър-председателя. Тези призиви бяха подновени и днес от страна на опозиционната социалистическа партия. Рахой обаче категорично отказва да подаде оставка.

Напрежението в страната ескалира в момент, когато управляващите в Испания се надяваха вниманието да е насочено към слабите признаци за подобряване на икономическата ситуация. Въпреки че скандалът срина доверието в Рахой и кабинета, очакванията са той да се задържи на власт, тъй като има мнозинство в парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още