IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлускони губи първия вот за сенаторското си място

Италианският Сенат поиска бившият премиер да напусне парламента, а той обяви, че възражда „Форца Италия“

10:04 | 19.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Берлускони:&nbsp;&quot;Точно това правосъдие ни превърна в страна, където няма вече доверие в правото&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Берлускони: "Точно това правосъдие ни превърна в страна, където няма вече доверие в правото". Снимка: Ройтерс

Новият докладчик е председателят на комисията Дарио Стефано от левицата, а процедурата ще се повтори отначало с изгледи тя да приключи към средата на октомври. След това ще се пристъпи към тайно гласуване в Сената.

Независимо от заплашващото го изхвърляне от Сената в сряда преди началото на заседанието на комисията, Берлускони изпрати за излъчване по телевизиите видеозапис с патетично обръщение към италианците.

„Аз ще бъда винаги с вас, редом с вас, независимо дали ще ме отстранят (от сенаторския пост). Политика се прави и без да си в парламента. Лидер се става не с парламентарно кресло, а с народен консенсус, с вашия консенсус," заяви Берлускони, намеквайки така, че очаква да бъде лишен от парламентарен статут, но е решен да остане на политическата сцена. За целта той обяви, че възстановява партията "Форца Италия", с която дебютира в политиката през 1994 г. Тогава собственикът на "Милан" заимства от футболните фенове лозунга, с който те подкрепяха италианския национален отбор, а партийният цвят бе небесносиният (на италиански "адзуро"), който дава популярното име на тима - "скуадра адзура".

Същевременно бившият премиер предприе и фронтална атака срещу италианската съдебна система. "Точно това правосъдие ни превърна в страна, където няма вече доверие в правото. Станахме една окастрена демокрация, оставена на произвола на политизирана магистратура, която единствена в цивилизованите страни се радва на тотална безотговорност и на тотална ненаказуемост. Тази магистратура се самонатовари с мисията да реализира социализъм по съдебен път", каза Берлускони и пристъпи към изтъкване на собствените си заслуги за опазването на Италия от "съдебния социализъм".

"Един човек, който не беше свързан с политиката, някой си Силвио Берлускони излезе на бойното поле, разби великолепната военна машина на левицата и за два месеца изведе умерените сили до управлението на страната. Това бях аз. Свързаните с левицата  прокурори и съдии незабавно се опълчиха срещу мен. Оттогава върху мен се изсипаха без никакво основание 50 съдебни дела, които окаляха моя имидж, отнеха ми много време, спокойствие и  огромни финансови ресурси. Но аз не съм извършил никакво престъпление, не съм виновен за нищо, аз съм невинен, аз съм абсолютно невинен", заяви още телевизионният магнат.

В края на обръщението си той призова италианците да излязат на бойното поле "под знамето на "Форца Италия", за да се борят срещу левицата и срещу използването на правосъдието за политически борби, което е зло, променило и продължаващо да променя  историята на републиката".

Все пак в посланието си Берлускони не атакува директно правителството, което се тълкува от анализатори като сигнал за отлагане кризата и насрочване на извънредни парламентарни избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още