IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианското правителство пред разпад

Министрите от „Народ на свободата“ на Силвио Берлускони напускат кабинета в пакет

21:23 | 28.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Берлускони хвърли в хаос третата по големина икономика в еврозоната. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Берлускони хвърли в хаос третата по големина икономика в еврозоната. Снимка: Ройтерс

Осъденият лидер на „Народ на свободата“ Силвио Берлускони оттегля министрите си от управляващата коалиция, с което на практика сваля и правителството на премиера Енрико Лета малко преди последният да поиска вот на доверие в парламента. По този начин Берлускони хвърли в хаос третата по големина икономика в еврозоната, предава Ройтерс.

Решението за оттеглянето на петте министри от "Народ на свободата" бе обявено от вицепремиера Анжелино Алфано късно в сряда.   

Партийният лидер на управляващата „Демократическа партия“ Гулиелмо Епифани нарече съобщението на Алфано, който се счита за един от най-близките довереници на Берлускони, „последното действие преди колапса“.

Това се случва само ден, след като Лета призова партията на Берлускони да го подкрепи във вот на доверие в парламента след седмици на политическо напрежение. До решението на Лета се стигна, след като неговата „Демократическа партия“ и „Народ на свободата“ така и не успяха да се споразумеят относно допълнителните мерки,  за които обаче и двете сили настояват. 

Късно в петък правителството не успя да се договори за жизнено важни фискални мерки, с които да бъде обуздан в по-разумни граници високият бюджетен дефицит, а по-късно и да бъде върнат в определените от ЕС рамки. Това доведе почти до развод на традиционните противници от левицата и от десницата – нещо, до което явно се стига днес.

Иначе напрежението между двете управляващи страни от политическия спектър тлее от седмици насам. Причината са дебатите в двете камари и парламентарна комисия за отнемане на сенаторските права на Берлускони във връзка с осъждането му през август за данъчни измами.

В разгорещения спор относно политическото бъдеще на Берлускони Лета обяви, че вотът на доверие ще бъде насрочен за вторник или сряда. Той искаше да знае дали има подкрепа за политиката му в парламента дори след заплахата от оставката на депутатите на Берлускони.

Народните представители от „Народ на свободата“ заплашиха с "масова оставка", ако осъденият за данъчни измами Берлускони бъде принуден след срещата на Сената на 4-о октомври на напусне парламента. Вследствие на това Лета започна кризисни преговори с Наполитано.

На практика решението на Берлускони ще доведе или до нови избори, или от сглобяване на нова коалиция. След една евентуална оставка на правителството държавният глава Джорджо Наполитано може отново да повери на Лета или на друг политик отговорността да търси ново управляващо мнозинство. До този момент Наполитано категорично бе против разпусне на парламента и свикване на нови предсрочни избори. 

По-рано държавният глава разкритикува силно партията на Берлускони. Тя не трябвало да излага функционирането на парламента на риск, каза Наполитано. „Абсурдно е, че Берлускони определя съдебното решение срещу него като "преврат", каза още президентът.

Едва когато всички петима министри напуснат правителството в знак на протест, ще избухне правителствена криза, заявиха през седмицата италиански експерти по конституционно право. Парламентът обаче ще продължи да функционира, докато оставка не подаде по-голямата част от неговите членове. 

Оттеглянето на министрите допълнително ще забави провеждането на важни реформи в Италия, която се бори с продължаващата втора година рецесия. Икономиката е затруднена заради дълг в размер на 2 трлн. евро, а младежката безработица възлиза на около 40%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още