IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Часът на истината за правителството на Италия - в сряда

Премиерът Енрико Лета ще се изправи пред парламента в сряда за вот на доверие, преди това ще представи плана си за правителството

16:00 | 30.09.13 г. 1
Часът на истината за правителството на Италия - в сряда

Очаквано от всички Италия изпадна в политическа криза. Премиерът Енрико Лета ще се изправи пред парламента в сряда за вот на доверие, след като министрите в кабинета му от дясноцентристката партия на Силвио Берлускони напуснаха постовете си, предаде Ройтерс.

Лета посочва, че иска да избегне изборите заради широко критикуваната изборна система. Той се надява също така да получи подкрепата на отцепниците от партията на Берлускони, с които да спаси правителството.

Очаква се Енрико Лета да направи официално обръщение пред парламента преди сряда, за да представи плана си за правителството. Той определи мотивите на Берлускони за решението му – неуспеха на правителството да избегне повишаването на данъка върху продажбите, като “лъжа”. Според премиера медийният магнат, който отпразнува в неделя 77-я си рожден ден, е действал “заслепен от яростта заради предстоящото му отстраняване от парламента”.

Същевременно президентът Джорджо Наполитано заяви, че ще разпусне парламента само в краен случай. От последните избори обаче минаха само 7 месеца и не е ясно как ще се намери алтернативно мнозинство, отбелязва информационната агенция.

Берлускони беше отстранен от премиерския пост още през ноември 2011 г., в разкара на кризата в еврозоната. Тази година той беше осъден и на 4 години затвор заради данъчни измами, но заради възрастта му няма да получи ефективна присъда.

Опитите на Берлускони на всяка цена да остане в политиката обаче блокираха придвижването на реформите в Италия. Страната от две години е в рецесия, публичният дълг надвишава 2 трлн. евро, а безработицата сред младите хора достига над 40 на сто.

Политическата парализа след разпада на правителството и евентуални нови избори съвсем ще отложи реформите в третата по големина, но една от най-слабите в момента европейски икономики.

Заради политическата ситуация нарастват опасенията, че пазарите ще накажат Италия, тъй като изглежда политическата криза излиза извън контрол. Ако сега се стигне до нови избори, заради дисфункционалната избирателна система вероятно ще се стигне до нова патова ситуация в парламента и трудно сформиране на управляваща коалиция.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още