fallback

Нарастват опасенията, че проектобюджетът на Италия ще създаде още проблеми

Част от анализаторите очакват да видят областите, в които се предвижда свиване на разходите, а други са скептични за реализирането на бюджета по принцип

16:24 | 15.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Опасенията, че плановете на италианското правителство за орязване на разходите, което трябва да подпомогне понижаването на данъците за компаниите и физическите лица при балансирането на бюджета за 2013 г., ще предизвика допълнителни политически и икономически вълнения в страната, нарастват, съобщава CNBC.

Проектобюджетът е насочен към съживяване на стагниращата италианска икономика и се очаква днес за първи път да бъде разгледан на заседание на правителството, сочат публикации в италиански и британски медии.

На посочените мерки се гледа като на възможност третата по големина икономика в еврозоната да се съсредоточи върху растежа след няколко години на рецесия, стимулирайки компаниите да произвеждат и наемат нови служители и понижавайки същевременно данъчната тежест за работниците и домакинствата. Очаква се например правителството да понижи общинските данъци чрез сливането на данък „жилище“ и данък „смет“ в „данък обслужване“, както и да понижи регионалните данъци върху производството, за да насърчи италианските компании. Нещо повече, бизнесът ще получи стимули да наема работници на пълно работно време, сочи вчерашно съобщение на Ройтерс.

За да има възможност да понижи данъците правителството планира да ореже публичните разходи, тъй като целта е бюджетният дефицит да бъде понижен до 2,5% от брутния вътрешен продукт на страната през 2014 г. от очакваните за тази година 3% от БВП, колкото е горната граница в Европейския съюз, както и да понижи италианския държавен дълг, който остава втори по размер в еврозоната в размер на 130% от БВП.

На орязване на разходите ще бъдат подложени и публичните услуги като системата на здравеопазване. Подобен ход обаче вече бе предприет от правителството на Народ на свободата на Силвио Берлускони и се оказа твърде непопулярен. Това увеличава очакванията партията да се противопостави на орязването на разходите.

Настоящият премиер на Италия Енрико Лета заяви, че съкращаването на разходите ще осигури сигурност и стабилност на публичните финанси на страната за следващите 3 години. „Законът за бюджета, който ще видите утре вечер или следобед, ще обхваща много години, защото искаме една дългосрочна намеса, за 3 години, да даде сигурност на предприемачите и работниците“, каза Лета на пресконференция вчера.

Проектобюджетът ще бъде представен в рядък момент на спокойствие за италианската политика: коалиционното правителство изглежда относително стабилно, след като наскоро спечели вот на доверие.

Италианският министър на икономиката Фабрицио Сакомани бе заявил, че очаква страната да излезе от рецесията през третото или четвъртото тримесечие на годината и да консолидира ръста през 2014 г. „Мисля, че ударението върху съживяването на растежа и борбаата с безработицата при вместване в ограниченията, съгласувани на европейско ниво за бюджетния ни дефицит, е важно“, каза Сакомани днес за CNBC.

Той смята, че бюджетът ще осигури на правителството по-добра позиция за реализиране на изключително необходимите реформи, за които настоява и заради които е заплашено да се разпадне, ако не успее да ги осъществи. Освен това министърът изтъкна, че Италия ще бъде „възнаградена от пазарите чрез понижаване на разходите по нашия дълг“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:36 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още