IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нарастват опасенията, че проектобюджетът на Италия ще създаде още проблеми

Част от анализаторите очакват да видят областите, в които се предвижда свиване на разходите, а други са скептични за реализирането на бюджета по принцип

16:24 | 15.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Нарастват опасенията, че проектобюджетът на Италия ще създаде още проблеми

Един наблюдател на пазара обаче не е чак толкова убеден във възможностите за успешно прилагане на бюджета. „Пътят към ада е постлан с добри намерения“, заяви Майкъл Хюсън, старши пазарен анализатор в CMC Markets. „Ще ми се да бъркам, но не очаквам този бюджет да успее. Те винаги тръгват с добри намерения, а в крайна сметка не успяват да ги осъществят. Дори и без Берлускони влиятелните кръгове в Италия ще разводнят предложенията дотолкова, че бюджетът няма да изпълни целите, които сам е установил“, категоричен е Хюсън.

Друг икономист пък е скептичен, че бюджетът ще осигури на Италия огневата мощ да се върне към растеж, дори да бъде реализиран. „След като спечели важна политическа битка, за да се задържи на служба, г-н Лета сега се изправя пред много по-трудно предизвикателство: одобряването на бюджет, който ще помогне за насърчаването на толкова необходимия растеж, докато се запазва финансова дисциплина“, смята Никълъс Спиро, управляващ директор на Spiro Sovereign Strategy.

Според него пространството за маневриране с италианския бюджет е недостатъчно за осигуряване на онзи тип стимули, необходими за значимо понижаване на разходите за работна ръка.

„Въпреки че има един от най-ниските общи бюджетни дефицити в еврозоната – и първичен излишък отгоре на всичко – Италия е силно ограничена от смазващото я бреме на публичния дълг“, добави Спиро. Той прогнозира, че разногласията по отношение на фискалната политика, „най-големия обект на противоречия между Народ на свободата и правителството“, вероятно ще се запазят.

Това негово опасение се споделя от друг пазарен анализатор и политически експерт. Джовани Орсина, професор по история на Италия в университета Luiss-Guido Carli в Рим и автор на книгата „Берлусконизъм“, заяви пред CNBC, че макар страната наистина „сериозно да трябва да ореже публичните разходи“, остава да се види как и къде коалиционното правителство ще заложи орязване на разходите.

Ясно е, че Италия не се насочва към „спокоен политически период“ при предстоящите дебати около бюджета, изтъкна Орсини. „Сигурно е, че правителството трябва да осъществи съкращения, а за да се върне Италия към растеж, някои италианци ще бъдат много тежко засегнати, това няма как да бъде избегнато. Не можете да се върнете към растеж, без да свиете услугите, но ще трябва да изчакаме да видим къде ще бъдат направени съкращенията“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още