IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанските ДЦК с по-ниска доходност от италианските за първи път от 1,5 години

Мадрид обмисля емитирането на свръх дългосрочни 50-годишни облигации

10:29 | 11.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Испанските ДЦК с по-ниска доходност от италианските за първи път от 1,5 години

Испанските разходи за финансиране на публичните задължение са се понижили под тези на Италия за първи път от повече от година. Благоприятните пазарни условия стимулираха Мадрид да предприеме и нов нестандартен подход, планирайки издаването на "ултра дългосрочни" 50-годишни държавни ценни книжа (ДЦК), съобщава Financial Times.

Доходността по 10-годишните испански облигации, която се движи обратнопропорционално на цените, спадна до 4,51 на сто във вторник. Същевременно доходността на италианските еквиваленти достигна 4,53%.

Движенията на пазара на ДЦК до голяма степен бяха продиктувани от нарастващото политическо напрежение в Италия, където продължаващата несигурност около бившия премиер Силвио Берлускони заплашва да свали правителството на Енрико Лета. Спадът на доходността в Испания пък отрази положителните нагласи спрямо бъдещето възстановяване на местната икономика.

"Пазарът на ДЦК в Италия и Испания е почти идентичен, макар че няма фундаментална причина за това", каза Антон Хеесе, експерт в Morgan Stanley. "В Италия обаче има както липса на напредък в реформите, така и политическо "тресавище". В Испания пък виждаме възможност за растеж в средносрочен план, воден от очаквано покачване на износа. Мадрид също така направи голям напредък в намаляването на разходите за труд. Постиженията не са бляскави, но са повод за оптимизъм", посочи още анализаторът.

Испанските разходи по заемите се повишиха рязко, след като Федералният резерв на САЩ обяви през май, че планира да започне свиване на мащабните си покупки на активи – ход, който предизвика глобално покачване на доходностите по държавни облигации.

Доходността по испанските ДЦК достигна своята връхна точка от над 5 на сто в края на юни, след което обаче трендът пое в обратната посока. Последният път, когато доходността по 10-годишните испански бонове бе под тази на италианските бе в края на март 2012 г.

Средният процент на лихвите по емитираните от испанското финансово министерство книжа през тази година е 2,61 на сто. След въвеждането на еврото през 1999 г. разходите за финансиране на Мадрид са били по-ниски само през 2009 г. и 2010 г., когато кредитният рейтинг на страната бе по-висок. Средният матуритет на испанския дълг пък достига 6,24 години в сравнение с пика от 6,85 години през 2007 г.

Експерти отчитат, че основното предизвикателство пред иберийската страна е постигането на по-ниски разходи в частния сектор – предоставянето на заеми на по-конкурентна цена, особено за малките и средни предприятия.

За разлика от Испания, Италия не отчита покачване на разходите по заеми в частния сектор през тази година. Средните лихвени нива до този момент през 2013 г. достигат 3,31% спрямо 3,11 на сто за същия период на предходната година, сочат данните на UniCredit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още