IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ иска да улесни чуждите купувачи на ДЦК

За целта ще има промени в Наредба 5 на БНБ и МФ, предвиждащи сетълментът на ДЦК в евро да е в системата Таргет2 на ЕЦБ

10:23 | 29.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
МФ иска да улесни чуждите купувачи на ДЦК

Министерството на финансите иска да улесни чужденците да купуват български ДЦК, като за целта ще приеме промени в Наредба 5, която се приема съвместно с БНБ.

От МФ обясняват, че решението е взето по повод искане на някои пазарни участници за осигуряване на паричен сетълмент по операциите с ДЦК, деноминирани в евро с плащане в евро на първичния и вторичния пазар, чрез сметките на банките в ТAРГЕТ 2 на принципа „доставка срещу плащане” (DVP). Решението е от 2011 г., но промените в Наредба 5 са обявени в сайта на министерството през миналата седмица.

Обезпечаването на паричен сетълмент за държавни ценни книжа, деноминирани в евро, е заложено и като една от основните цели в Стратегията за управление на държавния дълг 2012 г. – 2014 г.

Прилагането на новата уредба няма да доведе до увеличаването на разходите за участие на пазарните участници в системите, оперирани от БНБ, а ще бъдат споделени между МФ и БНБ.

Реализацията на проекта ще насърчи развитието на вътрешния пазар на държавни дългови инструменти и допълнително ще усъвършенства платежната инфраструктура в страната, както и ще стимулира привличането на чуждестранни инвеститори в местни ДЦК, се казва в мотивите към проекта за промени в Наредба 5.

Проектът е и задължителна предпоставка за посрещане на повишените европейски изисквания за прозрачност при търговията с финансови инструменти. В допълнение, чрез реализацията на този проект ще се постигне и по-висока степен на хармонизация в сферата на пост-трейдинг инфраструктурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още