IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три причини за успокоение на инвеститорите в щатски облигации

Растежът и инфлацията в САЩ са надценени, а Фед скоро няма да вдигне лихвите, посочва вицепрезидентът на Pimco Тони Кресченци

08:45 | 03.09.13 г.
Три причини за успокоение на инвеститорите в щатски облигации

Напрежението около инвеститорите в облигации несъмнено се засили в последните месеци. В последните 100 дни доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа (ДЦК) нарасна от приблизително 1,6% до над 2,9 на сто преди леко да отстъпи в последната седмица.

Миналият четвъртък обаче експертът Джефри Гъндлош излезе с убедителни доказателства, че доходността ще продължи да расте, като дори може да достигне 3,1% до края на годината.

С покачването на доходността цената на облигациите се понижава. Тази негативна тенденция поставя под натиск притежателите на ценни бонове. Облигационните фондове отчетоха изходящи парични потоци в размер на 36,5 млрд. долара през първите 22 дни на август, според данните на TrimTabs. Гигантът в областта Pimco от своя страна се раздели с над 7,4 млрд. долара само през юли, а сумата през преходния месец бе дори два пъти по-голяма.

Въпреки това изпълнителният вицепрезидент на Pimco Тони Кресченци смята, че тенденцията няма да продължи дълго. Пред CBNC експертът изрази увереност в това, че "доходността ще се движи надолу оттук нататък", като посочи три основни причини за това.

1. Здравата икономическа логика не подкрепя доходност от подобен мащаб

Кресченци отбелязва, че доходността може да се повиши още малко, поради технически причини, но в средносрочен и дългосрочен план това няма да продължи. В крайна сметка "това, което движи облигационните пазари, е идеята, че икономиката ще се ускори през 2014 г.", отбеляза анализаторът.

Въпреки това той изрази опасенията си относно "розовото бъдеще", което някои експерти чертаят пред развитието на глобалната икономика: "Инвеститорите в облигации ще започнат да преосмислят дали оптимистичните прогнози, включително и тази на Фед, изобщо ще се сбъднат".

В действителност много от анализаторите поставят под въпрос точността на прогнозите на централната банка на САЩ за 3-3,5% ръст на брутния вътрешен продукт през 2014 г. Миналият вторник Кришна Мемани, главен инвестиционен стратег в OppenheimerFunds отбеляза: "Икономическият растеж, който се очаква спрямо прогнозите на Фед, може би е малко надценен. Може би това е една от причините за покачване на доходността".

2. Инфлацията няма да се завърне

Докато Гъндлош сравни неотдавнашното повишение на инфлацията с отчетеното през 1994 г. Кресченци обаче заяви, че сегашната ситуация е значително по-различна.

"Това, което се случи през 1994 г. беше последната голяма битка срещу инфлационните очаквания", отбеляза вицепрезидентът на Pimco. "Когато икономиката започна да се ускорява след рецесията от 1991 г. хората си казаха: "Хей, по-голям растеж означава по-голяма инфлация. Защо пък инфлацията да не се върне отново към нивата 4-6 процента?". Тогава обаче се намеси Алън Грийнспан, който повиши краткосрочните лихви и стъпка пазара на облигации", припомни Тони Кресченци.

По думите му едно пълно повторение на облигационната катастрофа от 1994 г., при която доходността нарасна с близо 2 процентни пункта за три месеца, е много малко вероятно.

3. Инвеститорите тълкуват грешно Фед

Кресченци вярва, че има 80-процентов шанс Фед да започне да ограничава програмата си за стимулиране на икономика през септември. Въпреки това той смята, че инвеститорите тълкуват погрешно идеята на централната банка да повиши лихвите.

С оглед на факта, че Фед не се притеснява, че инфлацията може да излезе извън контрол, Бен Бернанке няма да прибегне до корекция на краткосрочните лихвени проценти, както Грийнспан е направил. "За разлика от 1994 г. сега няма да има покачване на лихвените проценти", отбеляза вицепрезидентът на Pimco, допълвайки, че следващата корекцията на лихвите ще дойде най-рано през 2015 г.

По думите на експерта всяко покачване на лихвените проценти ще бъде сигнал, адресиран директно към инвеститорите. Следствието обаче може би ще бъде по-скоро негативно за икономиката.

В тази връзка, опирайки се на тези 3 причини, експертът по-скоро очаква спад на доходността по 10-годишните бонове, достигайки до нивата от средата на изминалото десетилетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още