IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комисия препоръча изваждането на Берлускони от италианския Сенат

Заседание на горната камара на парламента, което ще бъде проведено до 3 седмици, ще реши окончателно дали бившият премиер ще остане негов член

09:43 | 05.10.13 г.
Комисия препоръча изваждането на Берлускони от италианския Сенат

Многопартийна комисия към италианския Сенат късно вчера гласува препоръка лидерът на дясноцентристката партия Народ на свободата Силвио Берлускони да бъде изваден от състава на горната камара на парламента на страната след присъдата му от 4 години затвор за данъчна измама, обявена през август, съобщиха Ройтерс и CNBC.

Решението, взето с мнозинство в 23-членната комисия, в която преобладават политически противници на бившия премиер главно от лявоцентристката Демократическа партия и движението 5 звезди, трябва да бъде одобрена в гласуване на целия Сенат. Очаква се то да се проведе в рамките на следващите 3 седмици.

Берлускони не присъства на заседанието на комисията и осъди прилаганата процедура като маневра на враговете му за неговото отстраняване от политическата сцена в Италия, на която доминираше през последните две десетилетия. „Няма възможност за каквато и да било защита и няма причина да се явя пред комисия, която вече обяви чрез пресата какво решение възнамерява да вземе“, посочва той в свое изявление, огласено от адвокатите му преди началото на заседанието.

С решението на комисията приключва една катастрофална седмица за 77-годишния милиардер, който бе принуден да отстъпи в сряда да отстъпи от своя позиция по унизителен начин. Тогава вътрешен бунт в партията му доведе до подкрепа във вот на доверие за премиера Енрико Лета, който бе предизвикан от самия Берлускони чрез изтеглянето на петимата министри от Народ на свободата от управляващата коалиция и призив за предсрочни парламентарни избори.

Формален разрив в партията все още не е обявен, но заместникът и досега дясна ръка на Берлускони Анджелино Алфано се очертава като лидер на умерените представители в политическата сила, подкрепящи правителството, докато хардлайнерите остават с Берлускони.

Бившият премиер ще може да продължи да ръководи партията си или това, което е останало от нея, и без да принадлежи към Сената, но положението му ще бъде по-слабо, тъй като подлежи на арест по доста от делата, които се водят срещу него, докато сенаторите са защитени от подобен развой на събитията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още