IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлускони е обсъждал изваждане на Италия от еврозоната през 2011 г.

Плановете на бившия италиански премиер са били съгласувани с лидерите на Германия и Франция, разкрива бившият банкер от ЕЦБ Лоренцо Бини Смаги

14:18 | 13.09.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Берлускони е обсъждал изваждане на Италия от еврозоната през 2011 г.

Бившият член на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Лоренцо Бини Смаги хвърля бомба в новата си книга, която разкрива тайните машинации на европейската политика по време на икономическата криза, пише CNBC, позовавайки се на публикация в The Telegraph.

В изданието, озаглавено "Смъртта на строгите икономии" (Morire di Austerita), Бини Смаги разкрива, че през 2011 г. тогавашният италиански министър-председател Силвио Берлускони е планирал да извади страната от еврозоната. По думите на експерта именно това е и основната причина за последвалото му скоро след това падане от премиерския пост.

Италианският икономист уточнява, че плановете на Берлускони дори са били съгласувани с останалите водещи европейски лидери – канцлерът на Германия Ангела Меркел и тогавашният френски президент Никола Саркози.

Въпреки че противопоставянето на Берлускони срещу единната европейска валута никога не е било тайна, досега нямаше реални сигнали, че бившият премиер е обсъждал намеренията си с други лидери.

Бини Смаги бе част от 6-членния Изпълнителен съвет на централната банка в периода 2005-2011 г., като по този начин имаше преки наблюдения върху развитието на икономическите и политическите отношения в най-кризисния период за Стария континент.

Връщайки се към размирните отношения между Германия и Гърция по време на икономическата криза, Бини Смаги отбелязва, че Меркел е вярвала в необходимостта Атина да напусне еврозоната през 2012 г. Икономистът все пак отбелязва, че след промяната на политическия курс в Гърция множеството негативни последици от евентуалното напускане на валутния съюз са наклонили везните в обратната посока.

Откровенията на бившия високопоставен служител на ЕЦБ идват в момент, когато Германия е изправена пред ключови за целия регион избори. Същевременно необходимостта от допълнителни финансови средства за Гърция продължава да създава множество проблеми на цялата еврозона.

Според Бини Смаги всяка страна, която реши да напусне валутния блок, ще бъде изправена пред неплатежоспособност по външните задължения, което ще доведе до "съществени загуби за контрагентите на други места в еврозоната, включително централни банки и държави".

Икономистът разкритикува водената политика на строги икономии, като път за възстановяване. По думите му тя е резултат от неспособността на правителствата незабавно да предприемат адекватни мерки за борба с проблемите. "Строгите икономии по-скоро подхранват недоволството и разпадането на обществото", посочва Бини Смаги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
И това като се добави, че към 75% от законите се спускат от ЕС, не виждам какъв смисъл има от такива гимнастики. И това е цифра която се увеличава. ОСВЕН ако решат да не се връщат в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Честно казано.. става интересен казус. От една страна е територия, която административно напуска територията на държава от ЕС, т.е. мисля че направо напуска ЕС. Което си е прецедент. От друга страна пък ако я признаят за автономна област-става нова държава. И най-вероятно пак ще кандидатства за ЕС хаха. И като влезе в ЕС, все едно се връща в Испания... Голям майтап.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
" Вече има една провинция, която иска да се отделя от Испания."Интересно, ако го реализират, какво следва с юрисдикцията на европейските договори на тази територия, външно-търговски режими и регулации, валута?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Трудовият пазар на Испания и Гърция, са бомба която цъка от поне 3 години. И колкото по дълго цъка, най вероятно толкова по-силно ще гръмне. Вече има една провинция, която иска да се отделя от Испания. Малка лодка напускаща Титаник. Дали ще успее да се справи сама е съвсем друг въпрос, но хората явно са решили, че май си заслужава риска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
По думите на експерта именно това е и основната причина за последвалото му скоро след това падане от премиерския пост.И назначиха човека на ЕЦБ (т.е. на Германия): Монти, звучи като най-логичния сценарий. Интересното е до кога Испания, Франция и Италия ще устискат , при тая остра нужда да разхлабят паричното предлагане. Имам чувството , че най-критичната фаза на тези процеси не е отминала и при последващо изостряне на обстановката, ще е истинския тест, колко точно й трябват на Германия ЕС и еврото, защото ще се наложи да разрешава с реални и категорични действия, един доста сложен възел от противоречия на вътрешни и външни интереси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
deant
преди 10 години
И е трябвало да го направи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още