IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите възвръщат доверието си в икономиката на еврозоната*

Перспективите пред китайската икономика и бюджетните проблеми в САЩ изместват проблемите на европейската икономика във фокуса на инвеститорите

18:42 | 12.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Инвеститорите възвръщат доверието си в икономиката на еврозоната*

Международните инвеститори възвръщат доверието си в европейската икономика, сочат резултатите от последното глобално проучване на Bloomberg.

От анкетираните инвеститори, анализатори и трейдъри 40% заявяват, че икономиката на еврозоната се подобрява. В сравнение с проучването през май оптимистично настроените са 4 пъти повече, което сигнализира, че 3,5-годишната дългова криза може би наистина е към края си.

Нараства доверието и в икономиките на САЩ и Япония, а 40% от респондентите коментират, че глобалната икономика като цяло се засилва. Делът им е най-висок от януари 2011 г., отбелязва информационната агенция.

Данните показват още, че перспективите пред китайската икономика и бюджетните проблеми в САЩ изместват проблемите на европейската икономика във фокуса на инвеститорите.

„Изглежда, че навлизаме в период на изненадващо широко възстановяване“, коментира Андреас Домке, участник в анкетата и портфолио мениджър на Allianz Global Investors Europe GmbH във Франкфурт.

Над една трета от участниците в допитването посочват, че разширеният вече Европейски съюз (ЕС) предлага едни от най-добрите възможности за инвестиции, докато през май на същото мнение са били 18% от анкетираните. Само 18 на сто от респондентите смятат, че възможностите за инвестиции в ЕС са се влошили срещу 45% през май.

Около две трети от запитаните също така са отговорили, че Испания и Италия ще избегнат фалита, а една трета – че и Гърция ще се спаси от банкрут. Въпреки това 54% от тях са на мнение, че позициите на Гърция в еврозоната ще останат по-слаби до изборите в Германия.

Доверието в европейската икономика обаче има да извърви дълъг път. Само 12 на сто от анкетираните планират да купуват евро, въпреки че то възвръща статута си на валута-убежище за инвеститорите. Освен това само 9 на сто от респондентите възнамеряват да инвестират в правителствен дълг на някоя от държавите от еврозоната.

Данните показват още, че според инвеститорите САЩ са възстановили позициите си на най-здравата развита икономика в света, след като Федералният резерв дава знаци, че всеки момент ще започне да изтегля ликвидност от пазара. Над две трети от участниците в проучването са на мнение, че най-голямата световна икономика се подобрява, като броят им е над два пъти по-висок спрямо миналата година.

Инвеститорите са засилили доверието си и към Япония, след като премиерът на Страната на изгряващото слънце Шиндзо Абе предприе решителни стъпки да прекрати 15-те години на дефлация. Близо 60 на сто от анкетираните смятат, че икономиката на страната се движи във възходяща посока, докато през май на подобно мнение са били 48%.

„Смятаме, че глобалните рискове са на най-ниското равнище за посткризисния период“, посочва Мари Оуенс Томсън, главен икономист на Credit Agricole Private Banking в Женева. „Инвеститорите смятат, че рисковете от системна заплаха са малки. Докато това е така, има добри перспективи пред рисковите активи“, допълва тя.

Над 60 на сто от анкетираните заявяват, че смятат да увеличат инвестициите си в акции през следващите 6 месеца. Една трета от участниците в проучването планират да засилят инвестициите си в имоти, а 37 на сто – в долари.

Същевременно обаче над 50% от респондентите съобщават, че ще редуцират инвестициите си в американски правителствени дългови книжа, а близо 40 на сто - в корпоративен дълг. Тези, които смятат да увеличават инвестициите си в злато, са намалели с 15 на сто, а 25% съобщават, че ще свият вложенията си в суровини.

Същевременно резултатите от проучването сочат, че инвеститорите са разделени в позициите си за активите на развиващите се пазари – по 27% са съобщили, че едновременно увеличават и намаляват вложенията си. Само 6% смятат да засилят експозициите си към йената, а 3% - към японски правителствени облигации.

Вижте още в коментара на Нейра Чехич от Bloomberg

* Актуализирано с коментар на Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още