IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемът на Европа - търсенето

Пазарите бъркат стабилизацията на икономиката с реалното възстановяване, смята анализатор

18:48 | 09.09.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Проблемът на Европа - търсенето

Твърдението, че реално нищо няма да бъде направено в посока разрешаването на дълговата криза в еврозоната преди изборите в Германия се превърна в клише, но се оказа напълно вярно. Бездействието всъщност подчертава по-дълбокия проблем на европейската икономика – търсенето, пише CNBC.

Ако търсенето не се подобри, подемът на капиталовите пазари, който последва излизането на еврозоната от рецесия, вероятно се базира на погрешни предпоставки, коментират анализатори.

„Проблемът на европейската икономика е, че липсва ефективно търсене, тъй като основният му двигател е дългът“, коментира консултантът и автор на книгата „Екстремни пари“ Сотяджит Дас, който е и известен песимист за възстановяването на Стария континент.

„Подемът на пазарите се движи от три неща: вярата в спасителните пакети, празното обещание на Европейската централна банка (ЕЦБ) да направи всичко възможно, за да спаси еврото, както и банковия съюз. Всички те са изчерпани“, коментира той.

По думите му пазарите са объркали стабилизацията на икономиката с реалното възстановяване. Според него ключовите въпроси през следващите месеци са евентуалните рефинансирания на Португалия и Ирландия и вероятното ново отписване на гръцки дълг.

„Гърция изпълнява целите, заложени в спасителната програма, но все още има да извърви дълъг път“, коментира Джулиан Колоу, главен международен икономист в Barclays.

И въпреки това оптимизмът, че Европа е прескочила трапа се засилва. Много анализатори са убедени, че тези ранни позитивни индикации сигнализират, че икономиката се променя и очакват това да се потвърди след още две тримесечия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
lorah
преди 10 години
Защо някакви незнаини ''специалисти'' отписват европа напук на фактите ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Тез ***-изатори не могат ли да с'фанат, че винаги са от грешната страна - в смисъл, че ако не са там, нямаше да има плащат :))))))) - щото чрез тях, "този" дето печели си вкарва манипулациите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още