IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лоренцо Бини Смаги: ЕЦБ ще трябва пак да свали основната лихва

Ако централните банкери са наистина сериозни, те трябва да действат, а не да говорят, коментира бившият член на борда на директорите на ЕЦБ

12:39 | 07.09.13 г.
Лоренцо Бини Смаги: ЕЦБ ще трябва пак да свали основната лихва

Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще трябва допълнително да понижи основния лихвен процент. Това прогнозира Лоренцо Бини Смаги, бивш член на борда на директорите на институцията, което спуска сянка на съмнение върху икономическото възстановяване на еврозоната, съобщава CNBC.

“Ако пазарите започнат да излизат от контрол и ако искате да избегнете това, трябва да действате, а не да говорите”, коментира Бини Смаги по време на форума “Амброзети”, който се проведе на брега на езерото Комо в Италия.

В четвъртък председателят на ЕЦБ Марио Драги предупреди, че възстановяването на икономиката на еврозоната едва сега започва. Той потвърди, че е готов да действа, ако разходите на държавите от региона за заемане на средства от пазарите продължават да нарастват.

Все пак на последното заседание Управителният съвет на Европейската централна банка реши да остави основната лихва без промяна на рекордно ниското равнище от 0,5%, а лихвите по депозитите на банките от еврозоната – нулева.

Заради по-добрите данни за американската икономика лихвите по облигациите на държавите от еврозоната, както и на дълговите книжа на САЩ, започнаха да вървят нагоре. Доходността по германските и британските 10-годишни облигации например нарасна до съответно над 2 и над 3 на сто.

“Пазарите отразяват признаците за възстановяване на икономиката, изследват политическия ентусиазъм около възстановяването и затова пазарните участници вероятно няма да бъдат внимателни. Ако централните банкери са наистина сериозни, те трябва да действат, а не да говорят”, коментира Лоренцо Бини Смаги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още