IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ занижи очакванията си за растежа на еврозоната догодина

Банката потвърди ангажимента си да запази рекордно ниските лихви за дълъг период от време

16:57 | 05.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ занижи очакванията си за растежа на еврозоната догодина

Европейската централна банка (ЕЦБ) подобри леко прогнозата си за икономическия растеж на еврозоната през тази година, но занижи очакванията си за следващата, предаде Ройтерс.

За тази година ЕЦБ смята, че икономиката на еврозоната ще се свие с 0,4%, а не с 0,6%, каквато беше предишната прогноза. За 2014 г. очакванията за растежа са занижени до 1%, докато предишната прогноза беше за 1,1%.

Същевременно прогнозите на банката сочат, че инфлацията ще остане и през тази година под дългосрочната цел от 2%. Очакванията са инфлацията през тази година да достигне 1,5% и да се забави до 1,3% догодина, което почти съвпада с прогнозата на банката от юни.

Същевременно председателят на ЕЦБ Марио Драги потвърди намерението на институцията да задържи основната лихва на рекордно ниско ниво за „дълъг период от време“, тъй като икономическата активност в еврозоната се възстановява с по-бавни темпове.

Драги подчерта, че според последните данни икономиката на еврозоната се подобрява, но че все още е рано да се дават оценки а устойчивостта на тенденциите. Освен това безработицата в региона остава рекордно висока – над 12 на сто, а кредитирането за малките и средни предприятия и домакинствата е все още силно свито.

Като допълнителен риск пред възстановяването Драги посочи конфликтът в Сирия, който доведе до ръст на цените на петрола.

Председателят на ЕЦБ призна, че Управителният съвет е дискутирал възможността за допълнително понижаване на основната лихва заради несигурното възстановяване и подчерта, че това решение ще зависи от ситуацията на паричните пазари.

„Икономиката ще продължи да се възстановява бавно, като по-съществено подобрение се очаква при вътрешното търсене, подкрепено от гъвкавата парична политика. Остават обаче и основните рискове пред икономиката“, коментира той.

Ръстовете на пазарните лихви обаче са предизвикали „смайване“ сред ръководството на ЕЦБ, въпреки предупрежденията, че банката ще продължи да поддържа основната лихва на рекордно ниско равнище. В тази връзка Драги посочи, че очакванията на пазарите за повишаване на лихвите са неоснователни.

Лихвите по 10-годишните германски облигации достигнаха 18-месечен връх над 2% в навечерието на срещата на ЕЦБ заради по-добрите перспективи пред германската икономика, припомня информационната агенция. натискът на пазарите обаче се определя от намеренията на Федералния резерв да започне да изтегля ликвидност.

Дискусията сред ръководството на ЕЦБ за лихвите демонстрира обаче, че на банката й е трудно да поддържа единна рамка на паричната си политика за иначе разноликата еврозона, която се състои от 17 отделни държави, посочва още агенцията. Икономическите дисбаланси между отделните страни продължават да се задълбочават, като основен проблем за централната банка са огромните разлики в разходите за заемане на средства от пазарите отделните държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още