IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ и ЕЦБ оставиха основните си лихви без промяна

Английската централна банка запази и размера на програмата си за покупки на активи, а ЕЦБ - нивото на лихвата по депозитите в нея на банките от Евросистемата

15:16 | 05.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
АЦБ и ЕЦБ оставиха основните си лихви без промяна

Комисията за монетарна политика към Английската централна банка остави основната си лихва и програмата си за изкупуване на облигации без промяна на фона на набиращото сила икономическо възстановяване в страната, съобщи Bloomberg.

Основната лихва остана на рекордно ниското ниво от 0,5%, а целта за покупките на активи бе запазена в размер на 375 млрд. паунда, оправдавайки прогнозата на всички икономисти, запитани по въпроса от  Bloomberg.

Това бе първото заседание на комисията, след като на 7-и август новият управител на АЦБ Марк Карни обяви своите ръководни насоки за монетарната политика, които трябва да задържат нисък основния лихвен процент.

Насоките са свързани с понижаване на нивото на безработицата в страната под 7%, което не се е случвало от 3 години, и към момента предполагат, че основната лихва ще остане ниска до края на 2016 г., а инфлацията ще бъде държана под контрол. През второто тримесечие безработицата във Великобритания бе 7,8%. Насоките включват и предвижданията на централната банка за инфлацията, като целта вече е 2,5% процента годишно вместо досегашните 2%.

През миналата седмица Карни заяви, че базовият ценови натиск е „потиснат“ и през следващите 2 години инфлацията ще забавя темпо от регистрираните през юли 2,8%.

Ускоряването на растежа в британските компании от секторите на производството и услугите през настоящото тримесечие предизвиках съмнения сред инвеститорите, че безработицата ще се понижава чак толкова бавно, колкото прогнозират от Комисията за монетарна политика, довеждайки разходите за заемане на средства до двугодишен връх. Доходността по 10-годишните британски държавни облигации е нараснала с над 50 базисни пункта след предишното заседание на комисията, проведено на 1 август, достигайки 2,93% днес – най-високото ниво от юли 2011 г. досега.

Британската икономика нарасна с 0,7% през второто тримесечие, като всички основни сектори показаха разширение. Протоколът от настоящото заседание ще бъде публикуван на 18 септември.

Междувременно и Управителният съвет на Европейската централна банка реши да остави лихвата по основните рефинансиращи операции без промяна на ниво от 0,5%, а лихвите по депозитите на банките от Евросистемата в ЕЦБ – на ниво от 0%, съобщиха от финансовата институция. На пресконференция, започваща в 15,30 часа българско време, президентът на ЕЦБ Марио Драги ще коментира основанията, обусловили тези решения, се посочва в съобщението.

Също днес шведската централна банка запази основната си лихва без промяна на ниво от 1%, придържайки се към плана да започне монетарно затягане от края на 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още