IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прает: ЕЦБ не е изчерпала своите боеприпаси относно лихвените проценти

Планирането от страна на ЕЦБ ще допринесе за по-голямата яснота пред перспективите на нашата политика, отбеляза членът на УС на ЕЦБ

14:45 | 06.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Икономистът посочи възможността ЕЦБ да понижи допълнително основната си лихва. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Икономистът посочи възможността ЕЦБ да понижи допълнително основната си лихва. Снимка: Ройтерс

Бъдещите планове на Европейската централна банка (ЕЦБ) относно ниските лихвени проценти включват допълнителни съкращения, ако това се налага по отношение на инфлацията. Такова становище застъпва членът на Управителния съвет на банката Петер Прает в публикуван във вторник доклад, цитиран от Ройтерс.

В публикувания в портала за научни изследвания Vox доклад Прает заявява, че ЕЦБ "не е изчерпала своите боеприпаси".

Изявлението на президента на ЕЦБ Марио Драги от миналата седмица остави пазарите несигурни относно възможността за допълнително понижение на лихвените нива. Въпреки това Прает подчерта, че централната банка може още да намали ставките.

"Условията, които се задават пред нас, ни дават насоки, включващи допълнително облекчаване на политиката", обяви Петер Прает.

"Това внушава идеята, че не сме достигнали долната граница на нашите основни лихвени проценти", добави той. "По-нататъшно намаляване на основните лихвени нива остава опция за ЕЦБ, ако перспективите пред ценовата стабилност дават основания за това", отбеляза още икономистът.

По време на заседанието си през миналата седмица ЕЦБ реши да запази лихвите си без промяна на рекордно ниското ниво от 0,5 на сто. Освен това централните банкери потвърдиха намеренията си да запазят текущите нива за известен период от време.

Привидната липса на дискусия относно евентуално понижаване на лихвените нива миналия четвъртък контрастира с предишната месечна среща на банката. Тогава Драги заяви, че ЕЦБ ще проведе "широка дискусия" за понижение преди да вземе окончателно решение.

Въпреки положителните икономически сигнали от еврозоната в последните седмици монетарните политики на ЕЦБ до голяма степен са зависими от решенията на щатския Федерален резерв, който се очаква да ограничи своята месечна програма за изкупуване на активи по-късно тази година.

ЕЦБ реагира на пазарната нестабилност през юли, предизвикана от плановете на Фед за намаляване на количествените улеснения чрез даване на насоки относно бъдещето на монетарните си политики.

"Планирането от страна на ЕЦБ ще допринесе за по-голямата яснота пред перспективите на нашата политика", отбеляза още Петер Прает.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още