IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch: Новите изисквания на ЕЦБ за гаранциите не заплашват банковата ликвидност

Банките ще се възползват от разхлабените изискванията за ценните книжа, обезпечени с активи, за сметка на затягането при задържаните покрити облигаци

16:29 | 02.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Fitch: Новите изисквания на ЕЦБ за гаранциите не заплашват банковата ликвидност

Планираните корекции за свиване на диапазона в приемането на определени типове книжа, предоставяни досега като гаранция по рефинансиращи операции пред Европейската централна банка, може да понижат ликвидността на някои банки, които притежават големи количества от задържани покрити облигации, и на кредитни институции с големи експозиции към държавни облигации на страни с нисък инвестиционен статут, обявиха от международната рейтингова агенция Fitch, цитирани от Ройтерс.

Промените в предоставяните гаранции обаче не представляват голяма заплаха за ликвидността, особено след като изискванията за други видове гаранции бяха облекчени, особено за ценни книжа, обезпечени с активи, подчертават от агенцията.

На 18 юли ЕЦБ промени рамката си за контрол на риска в опит да насърчи кредитирането чрез облекчаването на изискванията за ценните книжа, обезпечени с активи. ЕЦБ затегна изискванията си за задържаните покрити облигации, за да може да бъдат отчетени допълнителните рискове по отношение на пласираните покрити облигации. Допълнителното понижаване на стойността за покрити облигации в диапазона с рейтинг A- и по-висок и за BBB, задържани от емитента, вече е съответно с 8% и 12%, припомнят от агенцията.

Задържаните покрити облигации засягат непропорционално банките в периферията на еврозоната, твърдят от Fitch. Това може да ограничи обема на ликвидност, предоставян от ЕЦБ за някои банки от периферията на еврозоната, особено за онези, които са по-зависими от използването на задържани покрити облигации при финансирането си от ЕЦБ, заключават оттам.

Последните проучвания на агенцията са показали, че задържаните покрити облигации от испанските и италианските банки представляват около 40% от покритите облигации в обращение на обща сума от 520 млн. евро, емитирани от съответните банки в края на 2012 г. Изследването сравнява покритите облигации, продадени на инвеститори, с общия обем на покритите облигации в обращение като съотношение към сравнимите баланси на 135 дружества по целия свят, на които Fitch определя рейтинги.

Много банки от Южна Европа са в процес на деливъридж, за да понижат изискванията за финансирането си, а нивото им на ликвидност бе облагодетелствано от инструмента за 3-годишно рефинансиране на ЕЦБ, осигурен през декември 2011 и февруари 2012 г., отбелязват от Fitch. Все още предстои да бъде свършена много работа по отношение на преструктурирането на балансите и подобряването на структурата на финансиране в средносрочен план, така че ликвидността от централната банка ще остане важен източник на финансиране, добавят оттам.

Тези банки обаче ще могат да се възползват от облекчените изисквания за останалите гаранции, включително в държави с рейтинг A- и по-висок, както и за ценни книжа, обезпечени с активи, изтъкват от агенцията.

За пример те дават испанския и италианския държавен дълг, притежаван от банките, който ще ги облагодетелства, тъй като най-високият държавен рейтинг, определян от някоя от 4-те признати от ЕЦБ рейтингови агенции за всяка от страните (правило, познато като "най-добрият първи"), е равен на A- с негативна перспектива, така че точно се включва в посочения диапазон. Общото въздействие ще се различава в зависимост от комбинацията от гаранции, които банката е в състояние да представи пред ЕЦБ, обясняват от Fitch.

Като по-голяма заплаха за ликвидността на испанските и италианските банки се очертава понижаването на рейтинга на страната до ВВВ според правилото „най-добрият първи“, като то би имало по-значително въздействие върху ограничаването на ликвидността от ЕЦБ за тези банки, подчертават от агенцията. Подобен сценарий би бил пагубен за ликвидността на някои германски емитенти от публичния сектор на облигации от типа Pfandbrief, които са с преобладаващ максимален рейтинг, заради експозициите им към страните от Южна Европа чрез наследените им портфейли с държавни облигации, категорични са от Fitch.

Според тях най-предизвикателното положение по отношение на ликвидността би се получило, ако рейтингите на Испания и Италия бъдат понижени до неинвестиционен статут, тъй като това сериозно ще свие финансирането на ЕЦБ за банките в тези страни.

От агенцията обаче очакват при такъм сценарий ЕЦБ да облекчи изискванията си за приемливите книжа като гаранция, както го направи, когато гръцките облигации придобиха неинвестиционен статут.

Рейтингът на Fitch за Испания е BBB, а за Италия – BBB+, и двата с негативна перспектива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още