IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вайдман: Банките трябва да заделят капитал срещу експозициите си в ДЦК

Само тогава те биха могли да се справят с последствията от евентуален държавен фалит, изтъква шефът на Бундесбанк

10:19 | 08.07.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Вайдман: Банките трябва да заделят капитал срещу експозициите си в ДЦК

Европейската централна банка не може да реши кризата в еврозоната, заяви ръководителят на Bundesbank Йенс Вайдман, поставяйки под натиск правителствата в региона да стабилизират икономиките си и да затегнат фискалните си правила, съобщава Ройтерс.

Изаявлението на Вайдман пред икономисти на конференция в Южна Франция идва само три дни, след като ЕЦБ декларира, че ще запази рекордно ниската си лихва от 0,5% за продължителен период от време, като може и да я намали още.

„Монетарната политика вече постигна много за смекчаване на последиците от кризата, но не може да я разреши. Това е виждането на УС на ЕЦБ“, казва членът на борда й. „Кризата разкри структурни проблеми, които изискват структурни решения.“

„За да се разгърне целият потенциал на единната валута са необходими усилия на два фронта: структурни реформи и премахването на гаранциите за банки и ДЦК“, смята Вайдман.

„В допълнение на по-строгите правила, ние се нуждаем от система на национален контрол и отговорност, при която е възможен фалит по държавен дълг без да се стига до колапс на цялата финансова система.“

Шефът на Бундесбанк призова правителствата от еврозоната да прекъснат „прекалено близките връзки“ с банките, посочвайки че последните държат твърде много ДЦК на собствената си страна.

„Това се дължи на факта, че банките не са задължени да държат капитал срещу експозициите си в ДЦК, тъй като те се оценяват като безрискови", отбелязва централният банкер.

Това според Вайдман трябва да се промени. „Само тогава банките биха могли да се справят с последствията от евентуален държавен фалит“, изтъква членът на борда на ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
hagan
преди 10 години
макар че ако банките по малко инвестират в ДЦК то ще мат повече свободен капитал а от там по ниски лихви за заеми и депозити и би трябвало до увеличи кредитирането
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
hagan
преди 10 години
така е прав си но това все пак е някакво реално решение а не теоретични обосновки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още