IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йенс Вайдман отново разкритикува Франция за високия бюджетен дефицит

В самата Германия обаче се надига недоволство срещу откритите критики на президента на Bundesbank

10:13 | 20.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Президентът на Bundesbank Йенс Вайдман разкритикува отлагането на плана на Франция за намаляване на дефицита за „обезпокоителен“. „Доверието в новите правила със сигурност няма да се укрепи, ако съдържащата се в тях гъвкавост не бъде изчерпана от самото начало", заяви Вайдман пред Bild am Sonntag. Германия и Франция със своето голямо тегло в еврозоната носят специална отговорност за това, да се гарантира, че по-строгите бюджетни правила за намаляване на дефицита от миналата година да бъдат взети на сериозно.

Европейската комисия планира предвид масовата безработица и рецесията да предостави на Франция и Испания още две допълнителни години, в които да изпълнят границата за дефицита от три процента от брутния вътрешен продукт (БВП), а именно до 2015 г. 

В Германия тази идея среща критика. „Ние не трябва да събуждаме в никакъв случай очакването, че накрая паричната политика ще реши проблемите“. Важно е, да бъде създадена исканата от Международния валутен фонд (МВФ) надеждна перспектива за консолидация.

Междувременно съпредседателят на германската левица Бернд Риксингер критикува изказванията на Вайдман и поиска германският Бундестаг да проучи поведението на германската централна банка по отношение на кризата с еврото. „Вайдман е заплаха за германско-френските отношения", каза политикът. Един неизбран от никого служител не би трябвало да дава публични напътствия или непоискани съвети на правителството на приятелска държава, или на международна организация.

През изминалата седмица Вайдман неколкократно изрази критиката си към политиката на консолидация на Париж. „Въпреки че през последните години Франция намалява бюджетния си дефицит, според прогнозата на Европейската комисия и през тази година той ще бъде все още малко под 4 на сто и дори ще се покачи леко отново през следващата година. Това за мен не са икономии", каза той пред WAZ.

Френският финансов министър Пиер Московиси счита прогнозата за 2014 г. за доста остаряла. Според него Европейската комисия не е взела предвид една нова програма за стабилност, която предвижда допълнителни икономии и осигурява закриването на данъчни вратички. Европейската Комисия прогнозира за 2014 г. по-нататъшно увеличение на нивото на нови задължения до 4,2 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), докато Париж смята, че то ще бъде едва 2,9%. За тази година Европейската комисия очаква стойност от 3,9%, а правителството в Париж - от 3,7 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още