IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йенс Вайдман: Ново понижаване на лихвения процент не е изключено

Бързи решения от страна на паричната политика не може да има, смята президентът на Bundesbank

18:26 | 17.04.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Вайдман:&nbsp;&quot;Кризата и преодоляването на нейните последици ще продължават да бъдат предизвикателство през следващото десетилетие&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Вайдман: "Кризата и преодоляването на нейните последици ще продължават да бъдат предизвикателство през следващото десетилетие". Снимка: Ройтерс

Кризата с държавните дългове в еврозоната може да продължи още известно време, смята президентът на Bundesbank Йенс Вайдман. В интервю за Wall Street Journal Вайдман се противопостави по този начин на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, според когото разгарът на кризата е преодолян. Ново понижение на лихвения процент на Европейската централна банка (ЕЦБ), към чийто Съвет Вайдман принадлежи, е възможно, заяви германският банкер. 

"Кризата и преодоляването на нейните последици ще продължават да бъдат предизвикателство през следващото десетилетие", каза Вайдман. Преобладаващото в момента спокойствие може да се окаже измамно, ако то забави реформите на национално и европейско ниво, добави той. 

Бързи решения от страна на паричната политика не може да има, смята още Вайдман. „Всеки пита какво още може да направи централната банка, а не пита за приноса на другите, които носят политическата отговорност", каза той. По-специално финансовите министри трябвало да разберат, че лекарствата, предписани от паричната политика, ще излекуват само симптомите, но за сметка на това ще провокират страничните ефекти и рисковете.

И по-доброто кредитиране на малки южноевропейски компании, което някои икономисти смятат за предпоставка за икономическото възстановяване, Вайдман не разглежда като задача на ЕЦБ. За тази цел други институции, като Европейската инвестиционна банка, имали по-добри инструменти, каза той.

Президентът на Bundesbank не изключва по принцип допълнително намаляване на лихвените проценти от страна на ЕЦБ. "Ако получим нова информация, ние можем да регулираме (лихвени проценти)", каза той, но добави: "Аз не вярвам, че паричната политика е най-важната в момента“.

Основният процент по рефинансиране на ЕЦБ е най-ниското си ниво от 0,75% от лятото на 2012 г. От по-нанатъшно намаляване според повечето мениджъри на ЕЦБ няма смисъл, тъй като лихвените проценти в момента не пристигнат точно там, където би трябвало да стигат – в предприятията в Южна Европа.

ЕЦБ и Международният валутен фонд (МВФ) очакват, че икономиката на еврозоната ще се свие през текущата година. Въпреки последните слаби икономически показатели обаче ЕЦБ продължава да очаква, че през втората половина ще има леко икономическо възстановяване. Инфлацията през март в размер на 1,7% е доста под целевата инфлация от почти 2 на сто.

Президентът на  Bundesbank приветства решението за спасяването на кипърския банков сектор с привличането на големите банкови сметки. „Примерът на Кипър показва, че е възможно дори и затварянето на банки“, поясни той. Това по принцип не било лошо решение, защото показвало, че не винаги само данъкоплатците ще трябва да спасяват системата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
lozkhris
преди 11 години
Ами добре, *** такъв, вдигай лихвите тогава на 10%, направи еврото да е 2 долара и дано тогава да си доволен, че икономика в Европа изобщо нямаОт Уол Стрийт ще те попупат по рамото като най-добър приятел на евреите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
stoiloff
преди 11 години
А нашите банки какво чакат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още