IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регулатор прецизира подробностите при спасяването на големите банки

Кредитните институции трябва да предоставят подробни планове с мерки при криза, за да не се налага да бъдат спасявани с парите на данъкоплатците

12:39 | 17.07.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Регулатор прецизира подробностите при спасяването на големите банки

Най-големите банки в света ще трябва да разяснят подробно какво би предизвикало набиране на капитал от тяхна страна или други мерки за оцеляване в криза, без да се налага използването на пари на данъкоплатците, обявиха от Борда за финансова стабилност, който координира правилата, съгласувани между представителите на групата на 20-те най-големи икономики Г-20, съобщи Ройтерс.

От борда публикуваха окончателните си напътствия за кредитните институции и надзорните органи за публикуването на факторите, които биха принудили банките да обмислят действия в подкрепа на техния капитал, като например понижаване на счетоводната стойност на облигациите им.

Основната цел на регулаторния орган е да бъде преодолян синдромът „прекалено голяма, за да фалира“, така че проблемите в банките да бъдат разрешавани без парите на данъкоплатците и без срив на пазара, подобен на този, последвал банкрута на Lehman Brothers преди близо 5 години.

В сравнение с проекта, представен за консултации, от Борда за финансова стабилност са предоставили на банките малко по-голямо пространство за маневриране, посочвайки, че появата на неблагоприятен фактор няма да изисква автоматично спасителни действия. Вместо това банките ще трябва да определят предварително какви действия ще бъдат предприети при появата му.

„Днешната публикация бележи нова важна стъпка към разрешаването на проблемите на най-големите и комплексни финансови компании без подкрепата на средствата на данъкоплатците“, заяви Пол Тъкър, заместник-управител на Английската централна банка и председател на работната група на Борда за финансова стабилност, разработила напътствията.

От Г-20 вече съставиха списък с 28 банки, които ще трябва да изпълнят последните ръководни изисквания на борда.

„Целта на определянето на неблагоприятните фактори при планирането на възстановяването е да позволи на фирмите да запазят или възвърнат финансовата си стабилност и жизненост, преди регулаторните органи да преценят за необходимо да се намесят или да наложат възстановителни мерки“, обясняват авторите на ръководните насоки на борда.

„От фирмите трябва да се изиска да осигурят на надзорните органи и ликвидаторите обяснение за това как ще бъде определяна появата на неблагоприятния фактор, както и анализ, който показва, че той ще бъде пресечен достатъчно рано, за да бъде постигнат необходимият ефект“, добавят те.

Факторите могат да включват понижаване на кредитния рейтинг, спад на капиталовата адекватност, отлив на депозити или искане за предоставяне на по-солидни гаранции за извършване на сделки.

От регулаторния орган обаче са се отказали от посочването на конкретна стойност на капиталова адекватност, каквато е практиката в Швейцария спрямо Credit Suisse Group AG и UBS AG, които са включени и в списъка на Г-20. Например притежателите на облигации на Credit Suisse ще понесат загуби, ако същинската капиталова адекватност на банката падне под 7% - ниво, което при по-строги национални регулатори е смятано за прекалено ниско.

Според Barclays Plc коефициентът трябва да бъде определян от самата банка, но също така да може да бъде преразглеждан от надзорните органи.

В насоките на Борда на финансова стабилност се предоставя възможност да разработят по няколко плана за преодоляване на бъдещи проблеми, специализирани за различен тип от дейността на финансовите институции в отделни части на света.

Ръководството прецизира общите принципи, публикувани от световния регулаторен орган през ноември 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Ти да видиш! Май за напред преборихме банковите кризи, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
georgi.benevolenet
преди 10 години
Вече 5г. лихвите в България са високи заради картел. Ако креди се дават на 10%, а депозити са на 3% тогава 7% марж*40 млрд=3млрд и за 5 години са 15 млрд лв, които се губят и лошите кредити са още над 10 млрд. Орешарски, Калин Христов, Мариела Ненова, Цветан Цалински, Анрей Василев, Росен Розенов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова, и другите от рисърча в БНБ, както и Петър Чобанов и други политици и икономисти са с контрол на съзнанието на мрежата на Мтел и подкрепят регистрираните около Австрия Банки (Уни, Райф, ДСК) като мафия. Те умишлено подготвиха кризата, като искаха да ме накиснат и мен докато работих в БНБ с контрол на съзнанието. В пряк разговор ми отговарят, че "в България е така", "това се големи банки, които те не могат да контролират" или Чобанов "какво искаш - космически кораб ли да построим в България". Нали с Орешарски, Чобанов пряко загубиха 2/3 (20 млрд според Евостат) от фондовата борса - като фин. мин. и шеф на фонд. борса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
wenci
преди 10 години
След уточнените подробности, вече може да започне срива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още