IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК подготвя "драконовски" глоби за финансови манипулации

Законопроектът предлага да се дадат специални правомощия на Европейския орган за ценни книжа и пазари

18:15 | 17.06.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК подготвя "драконовски" глоби за финансови манипулации

Европейската комисия (EK) подготвя "драконовски" парични санкции за фирми и физически лица, които администрират и манипулират "критичните" световни финансови показатели, пише MarketWatch.

Законопроектът, който е в размер на 84 страници, предлага да се предоставят на Европейския регулатор за ценни книжа и пазари (ESMA) правомощията да налага глоби на администраторите на индексите и лицата при наличие на нарушения.

Предложеният регламент относно индикативните критерии, който се очаква да бъде публикуван през юли, е изготвен в резултат на скандала с единния усреднен лихвен процент LIBOR от миналото лято, когато се твърдеше, че няколко банки са манипулирали ключовите лихви по заемите.

"Въвеждането на подобни санкции изпраща регулациите в съвсем друга посока. Регулаторна структура от подобен тип – с потенциално големи санкции, ще работи ефективно само, ако убеди членовете и обществеността да ѝ се доверят", отбеляза Тимъти Дътън от лондонската Fountain Court Chambers.

Някои пазарни участници твърдят, че санкциите ще бъдат прекалено големи и че дружествата могат да бъдат дори възпрени от участие в администрирането на показателите.

Текущите глоби в рамките на Европейския съюз (ЕС) варират от минимум 5 000 евро до максимум 10 млн. евро, като размерът зависи от годишния оборот на администратора. Според документа глобата никога не трябва да надвишава 10 млн. евро, или 20% от оборота, освен ако администраторът не се е облагодетелствал финансово от нарушението.

"Вътрешните дискусии продължават и днес. Надяваме се тези предложения да бъдат одобрени и през следващите месеци и ще определим подготвим общата рамка за санкции", отбеляза днес говорител на ЕК.

От Комисията определят като „критични“ финансовите показатели като LIBOR, които имат системно значение, макар все още да остава неясно точно кои администриращи компании ще попадат в тази дефиниция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
САМО ПЪЛНА ЗАБРАНА НА:1. БАНКИТЕ2. ВСИЧКИ ФИНАНСОВИ ИНСТИТУЦИИ3. ФИНАНСОВИ И ИКОНОМИЧЕСКИ ДЛЪЖНОСТИ4. ПОЛИТИЧЕСКИ СИСТЕМИ ПОД ВСИЧКИТЕ ИМ ФОРМИ5. ГЛОБАЛИЗАЦИЯТАЩЕ СПАСЯТ СВЕТА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още