IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Libor може да премине под европейски надзор

Проект на ЕК предвижда Лондонският междубанков лихвен процент за в бъдеще да се регулира от Париж

09:57 | 06.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Libor може да премине под европейски надзор

Брюксел предлага скандалният Libor да премине под европейски надзор във Франция като част от реформата в регулацията на референтните индекси за голяма група пазари – от петрола до златото, съобщава Financial Times.

Проект на ЕК, с който британският вестник е запознат, цели да сложи край на ерата на саморегулация на стотици индекси и прехвърля надзора върху Лондонския междубанков лихвен процент от английската столица към Европейският пазарен регулатор в Париж. 

Стъпката вероятно ще разгневи британският финансов министър Джордж Озборн, който вече осъществява мащабна ревизия на водещия лихвен бенчмарк.

Предложението се очаква да бъде публикувано официално през лятото, но може би ще му бъде трудно да се превърне в закон преди изборите за Европейски парламент през следващата година.

Европейският пазарен регулатор евентуално ще получи правомощия да принуждава банките да участват в панели за определянето на Libor, Euribor и други ключови референтни индекси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още