IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС: Половината от ставките за Euribor трябва да се премахнат за улеснение

Промените обаче все още не са съгласувани с всички регулаторни органи

18:44 | 11.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
ЕС: Половината от ставките за Euribor трябва да се премахнат за улеснение

Регулаторни органи твърдят, че като част от усилията за възстановяване на доверието в засегнатия от скандал европейски междубанков лихвен процент Euribor броят на ставките, които съставят индекса, трябва да бъдат намалени от 15 на 7, съобщи Bloomberg.

Междубанковите лихвени проценти показват лихвите, по които кредитните институции могат да заемат средства помежду си в определена валута и за различни периоди. Euribor се съставя чрез ежедневно проучване на нивата на междубанково кредитиране, представено на комисия от банки и изчисляван от Thomson Reuters Corp. за Euribor-EBF. Днешната тримесечна ставка за показателя бе 0,195%.

Пред Европейската банкова федерация, която извършва надзор върху Euribor, представители на европейски банкови и пазарни регулаторни органи са заявили, че трябва да бъдат усилени контролните процедури, за да се гарантира, че нито една банка няма да се опита да манипулира нивото му. Ставките за периодите от 3 седмици, 2, 4, 5, 7, 8, 10, и 11 месеца трябва да бъдат премахнати като минимум, подчертават от регулаторните органи.

Намаляването на броя на ставките би „подпомогнало опростяването“ на процеса на подаване на данни. „Мерките ще осигурят яснота за съставителите и потребителите на показателя“, посочва Стивън Майор, председател на Европейската агенция за акциите и пазарите, в съобщение, изпратено по електронната поща до Bloomberg. Те „представляват стъпка, която трябва да бъде предприета незабавно и преди евентуални по-мащабни промени в надзорната и регулаторна рамка за финансовите индекси“, добавя той.

Европейската банкова федерация трябва да провежда редовни одити и да обявява резултатите от тях, посочват от Европейската агенция за акциите и пазарите и Европейския банков регулатор.

Предлаганите промени обаче все още не са съгласувани с всички регулаторни органи. „До голяма степен подкрепяме препоръките и те са насочени в посока на реформите, които започнахме да обсъждаме и прилагаме“, заяви Флорънс Ренсън, говорителка на Euribor-EBF – организация с нестопанска цел, която определя нивата на Euribor.

От световния регулатор - Международната организация на комисиите за ценни книжа, също обявиха, че търсят мнения за възможни мерки за контрол върху определянето и управлението на подобни лихвени проценти, сочи съобщение, публикувано днес на официалния му уебсайт.

Начините, по които се определят показатели като Euribor, повдигат опасения за „възможна неточност или манипулиране“, добавят оттам. Организациите, отговарящи за определяне на междубанковите проценти, трябва да се стремят да „проверят точността и правдоподобността“ на данните, които получават от банките и останалите участници на пазара, посочват от регулаторния орган, като отбелязват, че може да се захванат с написването на поведенчески кодекс в това отношение.

Стокхолмският междубанков лихвен процент Stibor също ще бъде опростен, след като Асоциацията на шведските банкери пое през март отговорността за определянето на нивото му. Днес от асоциацията посочиха, че броят на ставките ще бъде намален до 6 от досегашните 8. Организацията ще излъчи комисия, която ще носи отговорността за надзора върху процеса на определяне на нивото на лихвения процент.

Последна актуализация: 19:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още