IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няколко банки сътрудничат в разследването за евентуални манипулации на Euribor

Решението на банките на практика е признание за неправомерни действия, пише Ройтерс

20:13 | 30.07.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Сградата на Deutsche Bank във Франкфурт. Снимка: Ройтерс</em></p>

Сградата на Deutsche Bank във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Няколко банки, които са разследвани за манипулиране на Euribor (Euro Interbank Offered Rate), сътрудничат на европейските регулаторни органи с надеждата да получат по-ниски глоби. Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на два информирани източника.

Решението на банките да разкрият повече от информацията, която имат за възможни манипулации на междубанковата лихва, на практика е признание за неправомерни действия и показва засилващите се опасения, че е възможно да им бъдат наложени тежки санкции.

Европейската комисия разследва евентуални манипулации на лихвата Euribor, която има ключово значение за еврото.

Euribor е средна стойност по междубанковите кредити, предоставяни в евро, която всеки ден се изготвя от група банки в лондонското Сити и е референтна за финансовите операции с единната валута.

ЕК не посочи имената на банките, които са обект на разследването.

На финансовите институции може да бъде наложена глоба в размер до 10% от общите им приходи, ако се установи, че те са нарушили антитръстовите правила на ЕС.

По-рано този месец Ройтерс съобщи, позовавайки се на източници, че германската Deutsche Bank вече сътрудничи на властите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Аха... банките мамят яко. Първо LIBOR , сега EURIBOR. Мамят най вече населението, после населението плаща с данъците си банките да не фалират за да могат да продължат да мамят населението. Чък Норис би нарекъл това кръговрата на живота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още