IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марвин Кинг: Централните банки ще проучат LIBOR

Усилията са в рамките на по-широкия дебат, координиран от Борда за финансова стабилност, посочи управителят на Английската централна банка

16:36 | 10.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Марвин Кинг: Централните банки ще проучат LIBOR

Централните банки на най-големите икономики в света са се споразумели да създадат съвместен орган, който да проучи Лондонския междубанков лихвен процент LIBOR, заяви управителят на Английската централна банка Марвин Кинг, съобщи Ройтерс.

Скандалът с манипулирането на LIBOR започна със споразумението на британската банка Barclays да плати глоба от 290 млн. паунда на регулаторните органи в страната и САЩ и доведе до разследване на няколко от най-големите кредитни институции в света.

Кинг направи своето изявление след среща с други ръководители на централни банки в централата на Банката за международни разплащания (BIS) в швейцарския град Базел.

„Управителите на BIS очакват с голям интерес препоръките на разследването на LIBOR от комисията начело с Мартин Уийтли, както и съобщенията на останалите официални комисии, проучващи препоръчителните лихви, използвани на финансовите пазари“, посочи управителят на Английската централна банка.

„Управителите на BIS се споразумяха да излъчат група от високопоставени длъжностни лица, които да продължат проучването на тези проблеми и да се консултират с пазара в опит да дадат своя принос за по-широкия официален дебат, координиран от Борда за финансова стабилност“, добави той.

Над 10 банки се разследват от регулаторните органи в САЩ, Европа и Азия по подозрения в манипулиране на LIBOR и други подобни базови лихви, използвани при калкулиране на финансови продукти на стойност трилиони долари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още