IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И ЕС се залавя със скандала с манипулирането на LIBOR

От UBS съветвали поверително предишното британско правителство как да понижи LIBOR

17:44 | 09.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
И ЕС се залавя със скандала с манипулирането на LIBOR

Европейският съюз също се залавя със скандала с манипулирането на междубанковия лихвен процент LIBOR, разтърсил лондонското Сити, чрез предложение за наказателно преследване на опитите за манипулиране на пазарни индекси и чрез полагане на основите на правила за начина на изчисляване на LIBOR, съобщи британският вестник Financial Times.

Европейският комисар за вътрешния пазар и услугите Мишел Барние ще предложи реформи, чрез които нарушаването на пазарните правила да бъде пресечено, потенциалните „дупки“ в тях да бъдат затворени и да бъдат въведени наказателни санкции, особено за фалшифициране на индекси като LIBOR и европейския междубанков лихвен процент EURIBOR.

Изявлението на Барние дойде след първата враждебна реакция за скандала от САЩ. Конгресменът Барни Франк заяви, че манипулирането на LIBOR за собствена изгода е „възмутително“. В САЩ фалшифицирането на цени на пазара е подсъдно, а Франк призова за изслушвания ва Камарата на представителите и в Сената, в които предмет на обсъждането да бъде „цялата структура на LIBOR”.

Според германската централна банка са необходими реформи в системата, което е „твърде лесна за манипулиране“. „Тя е уязвима на измами“, твърди Андреас Домбрет, член на борда на директорите на Bundesbank.

Екипът на Барние ще проучи пазарните индекси, за да прецени дали те трябва да бъдат поставени под контрола на регулаторните органи. „Никога не съм вярвал, че саморегулацията е за добро на обществото. Смятам, че се нуждаем от гаранции за повече прозрачност в този процес“, каза Барние.

Действията му са насочени към определяне на степента, в която LIBOR и останалите индекси трябва да се базират върху действителни транзакции и в каква – върху оценки на участниците на пазара.

Междувременно MarketWatch съобщи, позовавайки се на британския вестник Sunday Times, че британската банка Barclays PLC, около която се разгоря скандала с манипулирането на междубанковите лихвени проценти и която се съгласи да плати голяма глоба на британските и американските регулаторни органи, обмисля разделянето си на две.

Според британското издание банката обмисля отделянето на подразделението си за инвестиционно банкиране, което може да бъде листнато на борсата в Ню Йорк, докато банкирането на дребно и търговското кредитиране останат на Лондонската фондова борса.

Източник на MarketWatch, запознат със ситуацията  в кредитната институция, обаче твърди, че информацията е погрешна.

Същевременно скандалът се задълбочи, след като бе публикуван поверителен съвет от швейцарската банка UBS към предишното британско лейбъристко  правителство на премиера Гордън Браун за това как да бъде понижена ставката на LIBOR по време на пика на финансовата криза през 2008 г.

Документът „просто предлага законни усъвършенствания на политиката, твърдят британските лейбъристи.

От UBS предлагат понижаването на нивото на LIBOR чрез намаляване на разходите по правителствената схема за гарантиране на кредитите до нивата, при които това се извършва в Холандия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още