IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главният изпълнителен директор на Barclays също подаде оставка

Боб Даймънд е бил ръководител на инвестиционното подразделение Barclays Capital, чийто персонал е манипулирал междубанковите лихвени проценти

13:34 | 03.07.12 г.
Главният изпълнителен директор на Barclays също подаде оставка

Главният изпълнителен директор на британската банка Barclays Боб Даймънд подаде оставка, която влиза в сила незабавно, съобщи ВВС.

Оставката дойде по-малко от седмица, след като кредитната институция бе глобена с 290 млн. паунда за опити за манипулиране на лондонския междубанков лихвен процент LIBOR и европейския EURIBOR, предизвиквайки разследване от страна на правителството и призиви за наказателно преследване.

Даймънд заяви, че се оттегля, тъй като външният натиск върху банката вече води до риск от „разрушаване на екипа“.

Британският министър на финансите Джордж Озбърн се надява, че това е „първата стъпка в посока на една нова култура на отговорност“ в банкирането. „Това е точното решение за страната“, посочи Озбърн, добавяйки, че Великобритания се нуждае от концентрирането на Barclays върху кредитирането и приноса към икономическото възстановяване.

Председателят на борда на директорите на банката Маркъс Аджайъс, който обяви своята оставка вчера, сега ще поеме ръководството на кредитната институция, докато бъде намерен заместник на Даймънд.

На досегашния главен изпълнителен директор няма да му се размине изслушването пред Комисията по финанси в британския парламент по скандала с LIBOR.

Според главния секретар на британското министерство на финансите Дани Аликзандър отговорността е била поета по подобаващ начин. „Надявам се, че това ще помогне на Barclays да създаде по-добра култура в бъдеще“, добави той.

Манипулирането на междубанковите лихвени проценти е било извършвано от персонала на банката в продължение на години, като първоначално са били подавани завишени цифри с цел получаване на по-висока печалба, а след началото на финансовата криза – занижени, за да бъде скрито нивото на финансов натиск, на който е била подложена кредитната институция.

Призивите за оставката на Даймънд нараснаха след тази на Аджайъс. Според опозиционния лидер Ед Милибанд е било ясно, че главният изпълнителен директор не е човекът, който би могъл да проведе необходимите промени в Barclays.

Даймънд е бил и ръководител на инвестиционното подразделение Barclays Capital, чийто персонал се е опитвал да манипулира междубанковите лихвени проценти.

„Той продължава да настоява, че не е знаел какво се случва“, заяви редакторът на бизнес отдела в ВВС Робърт Престън. „Чувства се като изкупителна жертва“, добави Престън.

През уикенда пък стана ясно, че в разгара на финансовата криза през 2008 г. Даймънд е говорил със заместник-управителя на Английската централна банка Андрю Тъкър за представяните данни от Barclays, които участват в съставянето на LIBOR. Подробностите от този телефонен разговор ще бъдат важен момент в изслушванията пред Финансовата комисия в парламента през тази седмица.

У мениджъри в Barclays след разговора между Даймън и Тъкър е останало убеждението, че централната банка одобрява лъжите им за цената на заемания от кредитната институция капитал при предоставяне на данните на комисиите, изчисляващи междубанковите лихвени проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още