IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британска служба за борба с измамите започва разследване на скандала около LIBOR

От службата обаче не посочват кръга от личности, които ще бъдат разследвани

18:09 | 06.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Британска служба за борба с измамите започва разследване на скандала около LIBOR

Британската Служба за борба с големите измами потвърди, че е започнала официално разследване за манипулирането на междубанковия лихвен процент LIBOR, съобщи ВВС.

През тази седмица от службата обявиха, че обмислят дали е възможно да се предприеме наказателно преследване. Говорител на институцията потвърди, че екипът, определен за случая, вече е започнал работа.

Намесата на службата дойде след разследване на американски и британски регулаторни органи върху манипулирането на LIBOR.

През миналата седмица британската банка Barclays се съгласи да плати рекордна глоба от 290 млн. паунда, след като бе потвърдено, че нейни трейдъри са представяли неверни данни за нивото на лихвите, при които банката заема капитал, често в сътрудничество с персонала на други банки.

От Службата за борба с големите измами обаче не обявиха кои ще бъдат разследваните личности. „Директорът на Службата за борба с големите измами днес официално реши да поеме за разследване случая с LIBOR”, се посочва в нейно кратко съобщение.

Скандалът с манипулирането на междубанковия лихвен процент доведе до оставката на трима от високопоставените мениджъри в Barclays, включително тази на главния изпълнителен директор Боб Даймънд.

Пред депутатите от Комисията по финанси в британския парламент, където Даймънд се яви, за да даде показания, той определи поведението на отговорните за манипулирането на LIBOR като „осъдително“.

Регулаторните органи във Великобритания и САЩ разкриха, че служители на Barclays са се опитвали да влияят върху нивото на междубанковия лихвен процент в продължение на няколко години, първоначално за да извлекат печалба, а впоследствие – за да понижат опасенията за степента, в която кредитната институция е била засегната от финансовата криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още