IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Председателят на борда на директорите на Barclays подаде оставка

Банката е загубила 3,6 млрд. паунда от пазарната си капитализация за една седмица

11:59 | 02.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на борда на директорите на британската банка Barclays Маркъс Аджайъс<em>. Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на борда на директорите на британската банка Barclays Маркъс Аджайъс. Снимка: Ройтерс

Председателят на борда на директорите на британската банка Barclays Маркъс Аджайъс подаде оставка, а кредитната институция обеща „задълбочен и всеобхватен преглед след скандала с манипулирането на междубанковия лихвен процент LIBOR, съобщи ВВС.

„Отговорността е моя“, се посочва в официално изявление на Аджайъс.

През миналата седмица Barclays бе глобена с 290 млн. паунда за многократни опити за манипулиране на LIBOR.

Главният изпълнителен директор на кредитната институция Боб Даймънд ще бъде изслушан в сряда ог финансовата комисия в британския парламент, а председателят на борда на директорите ще се изправи пред нея в четвъртък.

От Barclays обявиха, че той ще остане на поста си, докато „бъде открит наследник на поста му“.

Според Аджайъс събитията от миналата седмица са свидетелство за „неприемливи стандарти на поведение в банката“. Той добави, че разкритията са нанесли „унищожителен удар“ върху репутацията на Barclays.

Вследствие на скандала бордът на директорите на банката предприема преглед на бизнес практиките, който ще бъде извършен от независима институция и ще бъде докладван на новия заместник-председател на борда сър Майкъл Рейк.

От кредитната институция обещаха „задълбочен и всеобхватен преглед на „проблемните“ практики от миналото, публично оповестяване на доклада с разкритията от одита и нов задължителен кодекс на поведение за целия персонал".

Barclays ще предприеме „политика на нулева толерантност“ към всичко, което накърнява репутацията ѝ, се посочва още в съобщение на банката.

Рейк е председател на борда на директорите на BT Group и главен независим директор в Barclays. Той се очертава и като наследник на Аджайъс за председател на борда на директорите на кредитната институция.

От днес сър Джон Съндърланд, неин главен неизпълнителен директор, ще започне търсенето на новия председател на борда на директорите.

Глобата от 290 млн. паунда бе наложена на Barclays от британския Регулатор на финансовите услуги, след като нейни трейдъри бяха уличени в лъжа за лихвените проценти, по които други банки са потърсили заеми от нея.

Разследването продължава в 20 банки в световен мащаб, сред които в британските  RBS и HSBC, американската Citigroup и швейцарската UBS. То се води от британски и американски регулаторни органи, Европейската комисия и японското Управление за финансовите услуги.

Представяйки занижени данни за лихвените проценти в сравнение с истинските, Barclays е била оценявана с по-нисък кредитен риск от реалния. Съобщаването на по-високи данни за лихвените проценти би могло да напомпа търговската печалба, въвеждайки в заблуждение инвеститорите и регулаторните органи. 

Според Даймънд решението на Аджайъс „заслужава цялото ни уважение“. Той приветства и плановете за независим одит, заявявайки, че всички препоръки от него ще бъдат реализирани напълно, и обеща да продължи да изгражда култура, с която всички акционери в Barclays могат да се гордеят.

Междувременно британското правителство нареди проверка на системата за определяне на LIBOR, съобщи говорител на премиера на страната Дейвид Камерън, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Очаква се в рамките на проверката да бъде проучен въпросът за евентуално въвеждане на наказателна отговорност за манипулации от типа, осъществен от трейдърите на Barclays.

Според председателя на финансовата комисия в британския парламент Андрю Тайри действията на кредитната институция са нанесли сериозен удар по репутацията на целия британски сектор на финансовите услуги.

От момента, в който бе обявено налагането на глобата, банката загуби 3,6 млрд. паунда от пазарната си капитализация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още