IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боб Даймънд смята манипулирането на LIBOR за „осъдително“

Бившият главен изпълнителен директор на Barclays буквално се разболял физически, когато прочел електронните писма на трейдърите, разкриващи действията им

20:47 | 04.07.12 г. 4
Боб Даймънд смята манипулирането на LIBOR за „осъдително“

Боб Даймънд, който вчера подаде оставка от поста главен изпълнителен директор на британската банка Barclays заради скандала с манипулирането на междубанковите лихвени проценти LIBOR и EURIBOR, определи действията на отговорните за това лица като „осъдителни“, съобщи ВВС.

Даймънд заяви, че е разбрал за истинския размер на измамите през настоящия месец. „Съжалявам, аз съм разочарован и ядосан“, каза той пред депутати от Комисията по финанси в британския парламент.

Бившият главен изпълнителен директор трябваше да уточни кой е знаел за представянето на данни с невярно съдържание за лихвите, по които банката е получавала кредити, както и какво точно е било известно и откога.

Депутатите се интересуваха живо и от ролята на Английската централна банка и предишното правителство в манипулирането на междубанковите лихвени проценти.

Даймънд защити действията на Barclays, след като проблемите с манипулирането на лихвите са били разкрити. „В момента, в който ги разкрихме преди 3 години, ... казахме: „Нека издълбаем докрай в този случай“, подчерта той.

Бившият главен изпълнителен директор буквално се бил разболял физически, когато прочел електронните писма на трейдърите, разкриващи какво са правили.

Регулаторните органи, включително британският Регулатор за финансовите услуги и американските власти, „похвалиха нашето сътрудничество“, добави той.

Заместник-управителят на Английската централна банка Пол Тъкър също е бил помолен да даде показания пред комисия на британското министерство на финансите за своята част от историята.

„Г-н Тъкър желае да даде показания пред комисията, за да изясни позицията си по отношение на събития с участието на Английската централна банка, включително телефонен разговор с Боб Даймънд на 29 октомври 2008 г.“, се посочва в изявление на финансовата институция.

Вчера от Barclays публикуваха бележка на Даймънд за разговора с Тъкър, в която пише, че заместник-управителят на централната банка му е казал за опасения сред „високопоставени фигури в Уайтхол“ по отношение на това защо Barclays фиксира своите данни за определянето на LIBOR “в горния края на диапазона“.

Впоследствие данните за нивото на лихвите, по които банката е получавала заеми и които се използват за формирането на междубанковия лихвен процент, са се понижили.

По думите на Даймънд Тъкър не е посочил изрично споменатите високопоставени  личности. Той добави, че не е бил шокиран от разговора, тъй като не е бил първият, воден от него с Тъкър за LIBOR.

Според бившия главен изпълнителен директор първата му реакция е била, че тогавашният председател на борда на директорите на банката Джон Варли трябва да увери Уайтхол, че банката е добре капитализирана и няма проблем с финансирането от международните кредитори.

Даймънд заяви също, че не е гледал на разговора си с Тъкър като на инструкция да промени нивото на представяните данни.

Той смята, че главният оперативен директор на  Barclays Джери дел Мисиър, който също подаде оставка вчера, „е разбрал погрешно“ онова, което му е било предадено за разговора с Тъкър. Впоследствие Дел Мисиър е инструктирал трейдърите да понижат предоставяните данни за нивото, на което банката заема капитал.

Бившият главен изпълнителен директор заяви, че британският регулаторен орган е разследвал действията на Дел Мисиър и оттам са били удовлетворени, че тези действия са следствие от погрешно разбиране, поради което няма да бъдат предприемани допълнителни действия срещу него.

Манипулирането на междубанкивите лихвени проценти се е случило през 2008 г., а разследването е обхванало периода до 2005 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
dani de vito
преди 11 години
Затвор за срок като за банков обир и конфискация на имущество и активи напълно ме удовлетворяват :) По техните закони поне 15 годинки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
ale1
преди 11 години
Манипулации в пазар оценяван на 80 ! трилиона долара се определят като осъдителни ? ----------------и какво е правилното решение според теб? ;);)грешки винаги има..важното е да не се потретят ;)-------както казват великите футболни приказвач/анализатори след поредната загуба : ---------"вдигаме главите и гледаме напред"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
dani de vito
преди 11 години
Манипулации в пазар оценяван на 80 ! трилиона долара се определят като осъдителни ? Ами то по-голяма кражба май няма в историята на света ! И ще се размине с оставки и дружеско мъмрене ? Е велики са ,признавам !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още