IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС: Половината от ставките за Euribor трябва да се премахнат за улеснение

Промените обаче все още не са съгласувани с всички регулаторни органи

18:44 | 11.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
ЕС: Половината от ставките за Euribor трябва да се премахнат за улеснение

Регулаторни органи в големите световни икономики вече наложиха глоби и наказания на кредитни институции, обвинени в манипулиране на показатели като Euribor и лондонския междубанков лихвен процент Libor. Властите продължават да разследват десетки банки, променяли подаваните данни, за да се облагодетелстват от сделки с деривативни инструменти или за да изглеждат по-стабилни във финансово отношение.

Препоръките идват по-малко от месец, след като най-голямата швейцарска банка UBS AG се съгласи да плати глоба от 1,5 млрд. долара на американски и британски регулаторни органи за манипулиране на лихвени проценти, включително Euribor.

Най-малко 45 банкови служители, включително някои мениджъри, са знаели за разпространената практика за опити за подмяна на данните, а още 70 души са били включени в общи комуникационни системи и са имали достъп до съобщения, в които се се обсъждали опити за манипулиране на Libor и Euribor, твърдят представители на британски регулаторни органи.

През юни миналата година британската банка Barclays Plc бе глобена с 290 млн. паунда за манипулиране на Euribor и Libor. Регулаторни органи разкриха, че нейни трейдъри с деривативни инструменти са променили най-малко 58 данни при подаването им за определяне на лихвените проценти между септември 2005 и май 2009 г., като са съгласували действията си с колеги от други кредитни институции.

Raiffeisen Bank International AG и Rabobank Groep пък обявиха в началото на годината, че напускат 40-членната комисия, която определя нивото на Euribor, след като през миналата това направиха Citigroup Inc. и DekaBank Deutsche Girozentrale.

Европейският банков регулатор подготви указания за националните надзорни органи, препоръчвайки те да изискват банките под тяхна юрисдикция да въведат кодекси за поведение по отношение на подаването на данните за Euribor.

Днешното съобщение е „важна стъпка в посока на гарантиране, че Euribor представлява прозрачен и надежден показател за финансови транзакции“, пише в съобщение, изпратено по електронната поща до Bloomberg, Андреа Енриа, председател на Европейския банков регулатор.

Промените, препоръчани от европейските регулаторни органи, отразяват основната насока, в която се развива ситуацията с Libor от средата на миналата година досега.

В свой доклад Мартин Уийтли, управляващ директор на подразделението за потребителите и пазарите в британската Агенция за финансови услуги, препоръча ставките на междубанковия лихвен процент да бъдат намалени до 20 от настоящите 150. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още