IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

LIBOR в барели

ЕК разследва възможно манипулиране на индекси, върху които са базирани сделки за трилиони долари в търговията с петрол и петролни продукти, по подобие на LIBOR

09:09 | 23.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
LIBOR в барели

Един от уроците през последните 5 години е, че основни индекси на нерегулирани пазари могат да се окажат жертва на стимулите, които създават, пише в свой анализ британското списание Economist.

Високорисковите ипотеки, привързани към ценни книжа, често получаваха високи оценки от рейтинговите агенции, припечелващи добре на оживения пазар. Понякога се стигаше до по-ниски стойности на Лондонският междубанков лихвен процент LIBOR, тъй като банките бяха възприемани в по-добра светлина при по-ниски лихвени проценти.

Дали обаче нещо подобно не се случва и в енергетиката? Такова подозрение остава след поредицата от проверки на 14 май, извършени от длъжностни лица на Европейската комисия, действащи в областта на конкуренцията.

ЕК обяви, че се опасява, че петролни компании са „заговорничили“ за изкривяване на индексните цени на суровия петрол, петролните продукти и биогоривата. Британско-холандската компания Royal Dutch Shell, британската BP, норвежката Statoil и италианската ENI, в която не бяха направени проверки, обявиха, че сътрудничат на комисията.

Антимонополните власти посетиха и офисите в лондонския филиал на агенцията Platts – подразделение на американската компания McGraw Hill за издателска дейност и бизнес информация, която определя препоръчителни цени за този тип продукти. Обемите петрол и продукти, свързани с тези индексни цени, са огромни.

Пазарите на фючърси и деривативни инструменти също са изградени върху цената на основните физически суровини. Най-малко 200 млрд. барела годишно на стойност около 20 трлн. долара са калкулирани въз основа на индекса за петрола тип „Брент“, който е най-големият в света, смята Лиз Боусли, главен изпълнителен директор в консултантската компания за енергийния пазар Consilience.

От ЕК бяха обявили, че дори минимално изкривяване на цените би могло да има „огромно въздействие“ върху цените в енергийния сектор.

От Statoil посочиха, че интересът на изпълнителния орган на Европейския съюз се простира до 2002 г. Ако това отговаря на действителността, сумите, за които става въпрос, също биха били огромни.

Европейските власти не говорят за онова, което ги интересува, но изглежда проучват коректността на индексните цени. Всеки ден дописници на Platts представят препоръчителни цени след проследяване на стойността на публичните оферти в рамките на половин час преди затварянето му, което за Лондон например е 16,30 часа.

Последна актуализация: 12:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още