IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Royal Bank of Scotland ще плати над 800 млн. долара за манипулирането на LIBOR

Сумата може да нарасне допълнително, тъй като САЩ все още не са оттеглили всички свои обвинения към банката

10:19 | 16.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Royal Bank of Scotland ще плати над 800 млн. долара за манипулирането на LIBOR

Една от най-големите британски банки Royal Bank of Scotland ще плати 500 млн. паунда (над 800 млн. долара) глоба за манипулирането на Лондонския междубанков лихвен процент (London Interbank Offered Rates – LIBOR) съобщи британският вестник Independent, като се позова на източници от правителството на страната.

Банката ще преведе 100 млн. паунда на британската Служба за финансов надзор, а 400 млн. паунда ще получат американските регулаторни органи. От Independent отбелязват, че окончателната сума може да нарасне още, тъй като САЩ все още не са оттеглили всички свои обвинения към Royal Bank of Scotland.

Разследването на машинациите на ръководството на кредитната институция предизвика широк обществен резонанс във Великобритания, тъй като държавата притежава в нея дял от 82%. Преди 4 години 45 млрд. паунда средства на данъкоплатците бяха похарчени за спасяването на банката.

Сега голяма част от сумата на практика трябва да бъде платена от британското правителство, което провежда политика на строги икономии, намалявайки финансирането за социалните програми и замразявайки нивото на заплащането в публичния сектор.

„Получаваме множество негативни отзиви от избиратели във връзка със ситуацията, която се получи“, заяви депутатът от управляващата Консервативна партия Андреа Ледсъм. „Хората искат да знаят защо първо трябва на практика да бъде изкупена банката, а след това и да се плаща за провиненията на ръководството ѝ. Британците са много недоволни и искат отговори“, призна тя.

Скандалът с манипулирането на LIBOR избухна в края на юни 2012 г. Вследствие на разследвания, извършени от британските и американските власти, стана ясно, че в периода на световната икономическа криза редица големи международни банки са предоставяли неверни данни, въз основа на които се определят ставките на междубанковия лихвен процент.

Британската банка Barclays трябваше да плати глоба от 290 млн. паунда, а ръководството на швейцарските им конкуренти от UBS се съгласиха да компенсират американските, британските и швейцарските регулаторни органи с 1,5 млрд. долара.

Въз основа на ставките на LIBOR се изчисляват в световен мащаб лихви по финансови инструменти на стойност над 550 трилиона долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още