IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Libor ще претърпи съществени промени

Очаква се изчислението на индекса да се прави от независим регулиран орган, а не от Асоциацията на британските банкери

08:45 | 28.09.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Libor ще претърпи съществени промени

Британският финансов регулатор ще обяви днес “пълната промяна” за Лондонския междубанков лихвен процент, съобщава Financial Times, като се позовава на запознати анонимни източници.

Предвижда се да бъде ограничен броят на събираните междубанкови котировки, да бъде определен нов администратор на индекса, както и да бъдат наложени тежки регулаторни изисквания в опит да се възстанови доверието след скандала с манипулацията на индекса.

“Днес ние ще натиснем бутона за рестартиране. Libor трябва да се върне към това, което беше, а не да продължи да бъде това, в което го превърнаха безскрупулни търговци и определени банкови чиновници”, е мнението на Мартин Уитли, управляващ директор на британската агенция за финансови услуги.

Libor ще продължи да се изчислява на базата на лихвите, по които банките се кредитират помежду си, но вече ще се определя от напълно независим регулиран орган, а не от Асоциацията на британските банкери.

Освен това за изчисляването на индекса банките ще се концентрират върху процентите и валутите, които инвеститорите и кредитополучателите използват най-много. Финансовите институции ще трябва да представят ясни доказателства как са определили техните лихвени нива, а финансовият регулатор ще избере едно лице от всяка банка, което да носи отговорност.

Мартин Уитли освен това ще поиска манипулирането на Libor да бъде обявено за престъпление.

За да се минимизира влиянието на определени банки при определянето на индекса, вероятно повече банки ще започнат да подават данни за междубанковите лихви. Вероятно финансовите институции, които са активни на пазара на лихвените деривати и междубанковото кредитиране, ще се включват задължително в определянето на индекса. В замяна подадените от тях данни ще са конфиденциални за период от три месеца.

Вероятно предложенията на Мартин Уитли ще залегнат в закона за финансовата реформа, който британското правителство подготвя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ale1
преди 11 години
Колко ли кредити и сделки обвързани с него ще се оспорят---------------Какво да се оспорва ?Всичко ще е ОК !Никой никъде не приема промени със стара дата !Който взел при стария Либор - плаща по стария докато въведат новия , след което плаща по новия.---------Друго е интересното :Трети месец се отчита спад на просрочията по кредититеЛибор се Рационализира-------идва нещо Ново , което всъщност е Старото отпреди 3.5 год
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Колко ли кредити и сделки обвързани с него ще се оспорят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още