IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асоциацията на британските банкери се отказва от определянето на Libor

Очаква се в края на седмицата финансовият регулатор на Острова да обяви препоръките си за индекса

20:34 | 25.09.12 г.
Асоциацията на британските банкери се отказва от определянето на Libor

Асоциацията на британските банкери (ВВА) се готви да се откаже от отговорността за изчисляването на Libor, съобщи The Wall Street Journal.

Съветът на асоциацията, която представлява повече от 200 банки с операции в Обединеното кралство, е гласувал организацията да се откаже от контрола върху междубанковата лихва, съобщава за изданието запознат източник, пожелал анонимност.

Вотът на съвета идва в момент, в който се очаква британският регулатор да се произнесе по казуса дали ВВА да отговаря за определянето на лихвения процент.

Гласуването открива пътя за най-голямата промяна в 26-годишната история на Libor.

ВВА започва да изчислява лихвата през 1986 г. въз основа на резултатите от проучване колко струва на банките да заемат пари една от друга. Така организацията подпомага своите членове да определят лихвите по синдикираните им кредитни програми, отбелязва изданието.

В момента около Libor се вихри огромен финансов скандал, а срещу няколко банки тече разследване за манипулиране на междубанковите лихви в САЩ, Великобритания и още няколко държави.

Финансовият регулатор на Острова провежда проучване по поръчка на правителството за бъдещето на Libor. Очаква се регулаторният орган да представи препоръките си в края на седмицата.

Изданието припомня, че през 2008 г. Анджела Найт, тогавашният главен изпълнителен директор на ВВА, се обърна за помощ към британската централна банка и Федералния резерв на Ню Йорк във връзка с определянето на Libor.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още