IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието в Libor продължава да спада

Имаме ядро от няколко банки, които определят лихвите и това е много притеснително, коментира анализатор

17:32 | 08.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Британският финансов регулатор препоръча при определянето на Libor да участват повече банки.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Британският финансов регулатор препоръча при определянето на Libor да участват повече банки. Снимка: Ройтерс

След като беше манипулиран от някои от най-големите световни финансови институции, лондонският междубанков лихвен процент (Libor), използван при сделки с акции и облигации за над 300 трлн. долара, се определя от все по-малка група банки, пише Bloomberg.

През последните 4 месеца котировките на Bank of America Corp., Citigroup Inc., Bank of Tokyo Mitsubishi UFJ Ltd., Royal Bank of Canada, Sumitomo Mitsui Financial Group Inc. и Lloyds Banking Group Plc са били използвани при определянето на лихвите почти всеки ден.

Преди 2 години никоя от 18-те банки, формиращи Libor, не е успявала да участва във всяко едно фиксиране на лихвата. При изчислението на Libor се изключват 4-те най-високи и 4-те най-ниски котировки.

„Имаме ядро от банки, които определят лихвите и това е много притеснително“, казва Брет Баркър, директор на TCW Group Inc. в Лос Анджелис. „Тази ситуация трудно може да бъде променена. Много е трудно обаче и да заменим Libor.”

Libor представлява лихвата, която банките плащат помежду си при отпускането на краткосрочни заеми. Доминиращата малка група от банки е признак, че лихвеният процент едва ли отразява реалното състояние на финансовата система и кредитния пазар.

На 28-и септември британският финансов регулатор (FSA) препоръча при определянето на Libor да участват повече банки. Организацията признава, че създаването на алтернатива на най-широко използвания междубанков лихвен процент ще е твърде стресиращо за пазарните участници.

Libor се използва в цялата гама финансови инструменти от щатските ипотечни облигации с променлива лихва (ARM) до извънборсовите (OTC) деривати, включително суаповете върху лихвени проценти.

От години трейдъри предупреждават, че Libor е манипулиран. През юни тези съмнения се потвърдиха, след като втората по големина на активите британска банка Barclays Plc плати глоба от 290 млн. лири за това, че е манипулирала лихвата.

По информация на Bloomberg поне дузина банки в цял свят се разследват по обвинение в заговор за договаряне на котировките, които са представяли при формирането на Libor. Предполага се, че по този начин те са печелили от залози върху деривати.

„След като Libor е такава неразделна част от световната финансова система, възстановяването на доверието в лихвата е важна част от по-голямата задача да се  възстанови доверието в банковия сектор като цяло“, казва Матю Фел, пазарен директор на Конфедерацията на британската индустрия (CBI), след като FSA публикува скандалните разкрития.

Libor се калкулира от Thomson Reuters Corp. по поръчка на Британската банкова асоциация. Лихвите в 10 основни валути в комбинация с 15 различни периода на падеж се публикуват ежедневно. При калкулирането на Libor се изключват 4-те най-високи и 4-те най-ниски котировки, а от останалите 10 се изчислява средната стойност.

В края на миналата седмица тримесечният Libor в долари, която е най-често използваната котировка, се понижи до 0,35125% от 0,58250% в началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още